Dušena svinjina z rdečo peso ima okus po boršču in se imenuje špundra.
Naučite se kuhati špundro s peso – recept iz Yaroslavskyi / My kolaž, posnetek zaslona YouTube
Ukrajinska kuhinja ni omejena le na boršč in varenyky. Med našimi nacionalnimi jedmi so tudi takšne, ki jih danes pozna le malokdo – šuliki, krumpli ali gombovci. Eden od takšnih “pozabljenih” receptov je špundra z rdečo peso.
Dandanes se ta jed redko kuha. Toda v starem obdobju je vsak náš krajan vedel, da je špundra grobo sesekljano meso, dušeno s peso in pesinim kvasom. Omenjena je v Eneidi Ivana Kotljarevskega:
“Buv boršč to shpundriv z bucikami,
In tam je potpourri s haluškami,
Potem pa sok, charpaniina,
Svinjina, pečena s chasnikov.”
Jed se je izkazala za obilno in z izrazitim okusom rdeče pese, kot boršč brez vode. Začinjena je bila s česnom, zelišči in moko. Povedali smo vam, kako pripraviti skoraj klasično špundro, recept pa je prilagojen sodobnim razmeram.
Ukrajinska špundra – klasični recept
Način priprave je predstavil znani kuhar Vladimir Jaroslavski. Kuhar svetuje, da kvas iz rdeče pese pripravite vnaprej. Za to je treba 3-litrski kozarec do 2/3 napolniti s koščki pese, zaliti z vodo, dodati žlico slanice iz zelja ali kumaric in pustiti stati teden dni. Če ni časa za čakanje, se špundra brez kvasa pripravi na navadni vodi z limoninim sokom.
Celoten seznam sestavin:
- kilogram svinjine;
- kilogram rdeče pese;
- petsto gramov svinjske masti;
- dve veliki čebuli;
- liter in pol kvasa iz rdeče pese;
- velika glava česna;
- tri žlice moke;
- sol, poper, začimbe;
- zelišča in kisla smetana za postrežbo.
Slanino drobno sesekljajte in jo nabodite v ponev. Na isti maščobi prepražite grobo sesekljano svinjino. Pražite približno 10 minut. Vlijemo pol kolobarja čebule, rahlo prepražimo in dodamo rezine rdeče pese. Glavno zelenjavo je bolje poskusiti vnaprej – biti mora sladka in dišeča.
Jed začinimo s soljo, poprom in začimbami. Po približno 5 minutah prilijte kvas (ali vodo) in jed dušite pod pokrovom na nizki temperaturi. Špundra se kuha približno 40 minut. Jaroslavski svetuje, da ogenj izklopite, ko je pesa še prožna – tako bo okus boljši.
Preberite tudi:
5 minut pred izklopom v ponev dodajte sesekljan česen in moko. Po želji lahko dolijete vodo, če ne želite goste jedi. Spundro postrezite s krekerji, zelišči in kislo smetano.
Svinjino lahko nadomestite s katerim koli drugim mesom. Špundra s piščancem ni nič manj okusna in se skuha hitreje.

 
 





