Strokovnjak za prehrano je določil najboljši ogljikov hidrat za zniževanje ravni holesterola v krvi

Ta izdelek je vsestranski, okusen in poceni.

Pri izbiri ogljikovih hidratov je najbolje dati prednost kompleksnim možnostim, bogatim z vlakninami / kolaž My, foto depositphotos.com

Kljub nezasluženemu slovesu “nezdravih” so pravi ogljikovi hidrati zelo hranljivi in lahko celo podpirajo zdravje srca. Zato se ne hitite popolnoma odpovedati ogljikovim hidratom.

“Ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo in ključna hranila, kot so vlaknine, vitamini in minerali,” navaja Eating Well besede strokovnjakinje za prehrano Lauren Manaker.

Pri izbiri ogljikovih hidratov se je najbolje odločiti za kompleksne izdelke, bogate z vlakninami, kot so polnozrnati izdelki, stročnice, sadje in zelenjava. Te vlaknine pospešujejo prebavo, zagotavljajo trajno energijo in pomagajo ohranjati zdravo srce, vključno z zniževanjem holesterola. Eden najbolj zdravih ogljikovih hidratov je črni fižol.

Bogati z vlakninami

“Črni fižol je superživilo za zniževanje holesterola, saj je bogat s topnimi vlakninami, ki vežejo holesterol v črevesju in ga pomagajo odplakniti iz telesa,” pravi strokovnjak za prehrano Brannon Blount.

Raziskave kažejo, da lahko prehrana z veliko vlaknin, zlasti topnih, zniža skupni holesterol in holesterol LDL (“slab”), zato je to ključno orodje za uravnavanje ravni holesterola.

Ena porcija kuhanega črnega fižola vsebuje kar 15 gramov vlaknin, kar je približno 54 % priporočenega dnevnega vnosa.

Brez nasičenih maščob

Črni fižol vsebuje zelo malo maščob in ne vsebuje nasičenih maščob, zato je odlična izbira za zdravo prehrano. Študije kažejo, da je prehrana z nizko vsebnostjo nasičenih maščob povezana z manjšim tveganjem za visok holesterol in bolezni srca.

Ameriško združenje za srce priporoča omejitev vnosa nasičenih maščob na 6 % vseh kalorij, zlasti pri ljudeh z boleznimi srca ali visokim holesterolom. Pri osebi, ki zaužije 2000 kalorij na dan, to pomeni približno 13 gramov na dan.

Bogata z rastlinskimi beljakovinami

Črni fižol vsebuje veliko vlaknin in je tudi odličen vir beljakovin, saj ga je 15 gramov na porcijo. Študije kažejo, da lahko zamenjava živalskih beljakovin z rastlinskimi pripomore k ohranjanju zdrave ravni holesterola, saj znižuje skupni holesterol in holesterol LDL.

Vsebuje odporen škrob

Rezistentni škrob hrani koristne bakterije, ki proizvajajo stranske produkte, kot so kratkoverižne maščobne kisline, ki lahko zmanjšajo proizvodnjo holesterola v jetrih in pomagajo znižati splošno raven holesterola. Prav tako pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi po obroku in povečujejo občutek sitosti, kar lahko prepreči prenajedanje in dodatno podpira zdravo raven holesterola.

Vir fitokemikalij

Črni fižol je bogat s fitokemikalijami, rastlinskimi spojinami, ki ščitijo celice, zmanjšujejo vnetja in podpirajo zdravje srca. Bogat je s polifenoli, flavonoidi, antocianini in tanini, ki so povezani z boljšim zdravjem srca.

Ti antioksidanti pomagajo v boju proti vnetjem z zmanjševanjem oksidativnega stresa, ki so glavni povzročitelji bolezni srca in ožilja, pravi Manaker.

My je pred tem navedel 12 izdelkov, ki bodo pomagali zmanjšati holesterol.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki