Postopek predelave kostanja je podoben delu s sadjem in zelenjavo, pravi Ivan Degtyar.
Kopirana povezava
je naše země predeluje nove surovine / Telegraf
Naučili se boste:
- V Ukrajini predelujejo kostanj – postopek je podoben obdelavi zelenjave
- Novo podjetje dejavno preizkuša tudi druge divje proizvode
Ivan Degtyar, vodja vrtnarske družbe Mriya iz Reštilovke v Poltavski regiji, je povedal, da podjetje, ki proizvaja izdelke pod blagovno znamko Adamovka, zunaj sezone preizkuša predelavo nove surovine – divjega kostanja.
“Sami želimo zaslužiti s tem in lokalnim prebivalcem omogočiti dodaten zaslužek z dvigom cene te dragocene surovine,” ga je citiral Telegraf.
Tehnologija predelave
Postopek predelave kostanja je podoben delu s sadjem in zelenjavo, kar je Mrijeva glavna specializacija:
- Kostanj se seseklja in posuši, tako da se spremeni v moko.
- Dobljeno maso prelijemo v alkohol in segrejemo na 60 °C.
- Mešanico hranimo dva dni, da iz nje pridobimo escin, bioaktivno snov s terapevtskimi lastnostmi.
- Izvleček se loči od pogače, alkohol pa izhlapi in se ponovno uporabi.
- Nastalo escinovo smolo nameravajo uporabiti v proizvodnji kozmetičnega mila ali jo prodati kot polizdelke.
Uporaba v kozmetiki
Posebej zanimivo je dodajanje escinuma v milo “katran”, ki je eden najbolj priljubljenih izdelkov podjetja Mriya.
Milo na osnovi brezovega katrana je znano po svojih antiseptičnih lastnostih in je primerno za problematično kožo.
Eskin izboljša učinek: krepi krvne žile, zmanjšuje vnetja in otekline ter izboljšuje mikrocirkulacijo.
Ideja in poslanstvo
Zamisel o recikliranju kostanja je prišla od obiralcev jabolk, ki so opazili, da kostanj “izginja pod nogami”.
“Odločili smo se, da poskusimo. Naše poslanstvo je recikliranje na lokalni ravni in vključevanje ljudi v sodelovanje. Kostanj je naravni vir, tako kot jabolka ali paradižnik, le da ga ni treba gojiti,” je pojasnil Ivan.
Drugi poskusi
Družba aktivno preizkuša tudi druge divje izdelke:
Letos poleti so bile nabrane bezgove jagode, čeprav majhno podjetje težko predela celoten pridelek.
Začeli smo poskusno proizvodnjo soka divjega trnuljnika – približno 500 litrov. Ivan ugotavlja: “Ima več vitamina C kot agrumi. Okus je prijeten, rahlo trpek.
Razširitev ponudbe
Leta 2025 je bila linija izdelkov Mriya razširjena:
- bučke v pločevinkah,
- jabolčno-korenčkovi in jabolčno-bučni sokovi,
- celi paradižniki.
Danes majhno podjetje v Rešetovki proizvaja več kot 30 živilskih izdelkov ter nenehno eksperimentira in širi svojo ponudbo.
Kako pravilno gojiti zelenjavo: nasveti strokovnjakov
Krompir ne raste dobro poleg nekaterih vrst zelenjave in sadja, ki lahko zavirajo njegovo rast, privabljajo škodljivce ali prenašajo bolezni. S tem se poveča tveganje za hitro širjenje bolezni, ki lahko ogrozijo ne le te rastline, temveč tudi druge pridelke na vrtu.
Mya je že prej pisala o tem, kdaj lahko sadite jagode. Pomlad je idealen čas za sajenje jagod. Čez poletje bodo imele rastline čas, da se okrepijo, pridobijo na moči, uspešneje preživijo zimo in v naslednji sezoni začnejo aktivno roditi.
Spomnimo, prej smo poročali, da bodo najboljše sorte kumar presenetile z rekordnim pridelkom. Strokovnjaki izpostavljajo tri preverjene sorte kumar, za katere je značilna odpornost na vročino in mraz.
Še več novic: “V Sloveniji se je v letu 2017 povečalo število pridelovalcev kumaric, ki so jih pridelali v Sloveniji:
O viru: The Telegraph
Telegraph – je ukrajinska družbeno-politična spletna publikacija, ustanovljena leta 2012. Spletna stran poroča o dogodkih v Ukrajini in po svetu. Je v lasti ukrajinskega poslovneža Vadima Osadčija. Glavni urednik je Yaroslav Zharenov, navaja Wikipedija.
Časopis The Telegraph pokriva številne teme, vključno s politiko, gospodarstvom, družbenimi dogodki, kulturo, športom in novicami s fronte. Publikacija objavlja tudi ekskluzivno gradivo, kot so intervjuji z znanimi osebnostmi in analitični članki.
Če opazite napako, označite potrebno besedilo in pritisnite Ctrl+Enter ter o tem obvestite uredništvo.

 
 





