Ta sestavina juhe bo naredila čudeže za vaše srce: strokovnjaki za prehrano so razkrili skrivnost

Če želite pomagati svojemu srcu, morate biti pozorni na to sestavino.

Ta sestavina je zelo uporabna / kolaž My, foto pixabay.com, pexels.com

V toplem letnem času se veliko ljudi raje poslužuje lahke hrane – solat, sadja. Jeseni in pozimi pa večina poseže po bolj srčnih jedeh – juhah, enolončnicah in pečenkah. Navsezadnje, zakaj se ne bi v tako hladnih dneh kot v Ukrajini potolažili z žlico tople, bogate juhe.

Če ne marate solat, so juhe odličen način za povečanje vnosa zelenjave, piše Parade. Za nekatere ljudi je kuhana zelenjava okusnejša in lažje prebavljiva kot surova. Po podatkih, ki jih je zbrala storitev Instacart, je november najbolj “jušni” mesec v letu. Po njihovih statističnih podatkih se ljudje med oktobrom in febrjem najpogosteje odločajo za piščančjo juho z rezanci. Na seznamu vodilnih sta tudi piščančja kremna juha in gobova kremna juha.

Ob vsej raznolikosti okusnih možnosti, če je eden od vaših ciljev zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja, obstaja ena sestavina, ki bi jo strokovnjaki za prehrano res radi pogosteje videli v juhah.

Katera juha je dobra za vaše srce – katera sestavina bi morala biti v njej

Obstaja veliko živil, ki podpirajo zdravje srca. Na eno pa pogosto pozabljamo, čeprav je odlična za juhe – to je leča. Strokovnjakinja za prehrano Marra Burrows pravi, da je leča odličen dodatek k vaši prehrani, zlasti če želite povečati vnos rastlinskih beljakovin.

“Rastlinske beljakovine so dobra izbira za tiste, ki želijo zmanjšati količino nasičenih maščob v svoji prehrani,” pojasnjuje Burrowsova. Pojasnjuje, da nasičene maščobe (ki jih je veliko v mesnih izdelkih, zlasti v mastnih kosih in predelanem mesu) zvišujejo raven “slabega” holesterola (LDL), kar povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter možgansko kap.

Nutricionistka Amy Chow, izvršna direktorica družbe BC Dietitians Inc. dodaja, da beljakovine rastlinskega izvora spodbujajo zdravje srca, saj po raziskavah zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja za 27 odstotkov. Leča je eno od rastlinskih živil, ki je najbolj bogato z železom, zato pomaga ljudem, ki se prehranjujejo rastlinsko, da dobijo dovolj železa.

Chow tudi opozarja, da ima leča naravno nizko vsebnost maščob in je sestavljena predvsem iz nenasičenih maščob. To pomeni, da če si prizadevate shujšati, vam bo vključitev leče v prehrano kot glavnega vira beljakovin pri tem pomagala. To je dobro tudi za vaše srce, saj je debelost dejavnik tveganja za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in možgansko kap.

Druga dva pomembna elementa, s katerima je leča bogata za srce, sta kalij in magnezij – elektrolita, ki sta izjemno pomembna za zdravo in pravilno delovanje srca. Telesu pomagata vzdrževati normalen krvni tlak. Kalij pomaga odvajati odvečni natrij, magnezij pa pomaga pri širjenju krvnih žil.

Leča je bogata tudi s folno kislino, ki ima prav tako pomembno vlogo pri zdravju ožilja. “Folna kislina spodbuja normalno delovanje krvnih žil, njen ustrezen vnos pa je povezan z manjšim tveganjem za možgansko kap, zlasti pri tistih, ki jim je tega vitamina v preteklosti primanjkovalo,” pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano.

Druga zdrava živila

My je pred tem poročal o 5 nepričakovanih živilih, ki imajo več omega-3 kot losos. Te maščobne kisline podpirajo številne vidike splošnega zdravja, vključno z delovanjem možganov, zdravjem ščitnice in jeter, razpoloženjem, nadzorom vnetij in ravnovesjem hormonov.

Poleg tega smo vam povedali tudi, da je bil imenovan napitek št. 1 z visoko vsebnostjo beljakovin za hujšanje. Ne le, da je bogat z beljakovinami, ampak vsebuje tudi probiotike, vitamine in minerale….

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki