Superhrana za srce in možgane: strokovnjak za prehrano našteva 5 prednosti ekstra deviškega oljčnega olja

Zaradi protivnetnih lastnosti ima ta izdelek zdravilni učinek na telo.

Ekstra deviško oljčno olje lahko zmanjša tveganje za bolezni srca / foto pxhere.com

Uživanje ekstra deviškega oljčnega olja pomaga pri zniževanju visokega krvnega tlaka in v boju proti vnetjem v telesu, piše Verywellhealth.

Registrirana dietetičarka Elizabeth Barnes na straneh publikacije govori o petih koristih tega izdelka za zdravje.

1. Zdravje srca

Uživanje ekstra deviškega (deviškega) oljčnega olja lahko zmanjša tveganje za bolezni srca. Strokovnjak priporoča, da nezdrave maščobe, kot je maslo, nadomestite z bolj zdravimi maščobami, kot je oljčno olje.

Preberite tudi:

Študija iz leta 2018, objavljena v reviji The New England Journal of Medicine, je pokazala, da je bilo pri ljudeh, ki so dnevno zaužili štiri žlice oljčnega olja, tveganje za nastanek srčnih bolezni za 30 odstotkov manjše kot pri tistih, ki so se prehranjevali z nizko vsebnostjo maščob.

2. Zdravje kosti

Olivno olje v prehrani spodbuja gostoto kosti. Majhna študija, objavljena leta 2018 v reviji MDPI, je pokazala, da so imele ženske, ki so dnevno zaužile več kot 20 mililitrov oljčnega olja (nekaj več kot 1 žlico), višjo raven kostne gostote kot ženske, ki so ga zaužile manj.

3. Zdravje kože

Ekstra deviško oljčno olje ima protivnetne lastnosti, zato ima več koristi za zdravje kože. Uživanje tega izdelka pomaga pri vlaženju, čiščenju in počasnejšem staranju kože. Vendar strokovnjak opozarja, da olja ne smete uporabljati za zdravljenje bolezni, kot sta ekcem ali akne, ne da bi se posvetovali z zdravnikom.

4. Zdravje možganov

Uživanje ekstra deviškega oljčnega olja lahko pomaga pri preprečevanju demence. Obsežna študija na več kot 90.000 Američanih je pokazala, da je bilo pri ljudeh, ki so dnevno zaužili več kot pol žlice tega izdelka, tveganje za smrt zaradi demence za 28 odstotkov manjše kot pri tistih, ki so oljčno olje uživali redko ali nikoli.

Raziskovalci domnevajo, da antioksidativne in protivnetne lastnosti oljčnega olja podpirajo zdravje možganov. Ameriško združenje za prehrano je rezultate te študije objavilo leta 2023.

5. Preprečevanje sladkorne bolezni

Redno uživanje ekstra deviškega oljčnega olja pomaga zmanjšati telesno težo, kar posledično zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Kakšna so tveganja uživanja ekstra deviškega oljčnega olja?

Ekstra deviško oljčno olje je na splošno varen izdelek. Vendar je strokovnjak za prehrano navedel več tveganj. Prvič, kot vsak izdelek lahko povzroči alergije. Drugič, kalorije in maščobe, s katerimi je olje bogato, niso zaželene za ljudi s prekomerno telesno težo.

Pred uvedbo oljčnega olja v prehrano se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, pravi strokovnjak za prehrano, zlasti če imate kronične bolezni, kot so bolezni srca ali sladkorna bolezen.

Pred tem je My poročal o tem, da so 4 strokovnjake za prehrano vprašali, katero olje je najbolj koristno. Vsi so podali enak odgovor: oljčno olje. Povedali so, da je ta izdelek bogat z zdravimi mononenasičenimi maščobami za srce in vsebuje polifenole – močne antioksidante, ki podpirajo srčno-žilni sistem, zmanjšujejo vnetja in izboljšujejo raven lipidov v krvi.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki