Nežen kaviar iz bučk z žametno teksturo je popoln namaz.
Recept za kaviar iz bučk / kolaž My, foto depositphotos.com, posnetek zaslona YouTube
Kaviar iz bučk je priljubljen zelenjavni prigrizek številnih Ukrajincev. Aromatična pasta iz ocvrte zelenjave se izkaže za tako okusno, da zlahka pojeste majhen kozarec naenkrat.
Zagotovo vam bo všeč nenavadna možnost prigrizka – kaviar iz bučk z majonezo. Ta omaka daje jedi žametno in enotno teksturo namesto vodene. Poleg tega ublaži kislost paradižnika. Z dodatkom majoneze namaz postane bolj masten in se v kozarcih ohrani dlje časa.
Kaviar iz bučk z majonezo kot kaviar iz trgovine
Za kuhanje je bolje izbrati mlado zelenjavo z mehko kožo. Če so na voljo le stari plodovi, jih je treba olupiti in odstraniti semena.
Za dva 0,5-litrska kozarca boste potrebovali naslednje sestavine:
- kilogram bučk;
- dve čebuli;
- štiri žlice majoneze;
- tri žlice paradižnikove mezge;
- tri žlice sončničnega olja;
- žlica (z drsnikom) sladkorja;
- pol čajne žličke soli;
- lovorjev list;
- sol, poper, začimbe po okusu.
Potrebujete tudi mlinček za meso ali mešalnik.
Bučke operite, odrežite repke in jih po potrebi olupite. Čebulo grobo sesekljajte. V ponvi segrejte dve žlici olja in čebulo pražite 3-4 minute, da postane zlata.
Ocvrto zelenjavo in bučke dvakrat zmeljite z mešalnikom ali mlinčkom za meso. Surovo čebulo lahko takoj odstavite in se izognete cvrtju. Toda s cvrtjem se bo kaviar iz bučk za zimo izkazal za bolj okusnega. V maso vmešajte paradižnikovo mezgo, majonezo, sol, sladkor, sončnično olje in začimbe po okusu. Odstavite lovorov list.
Maso prenesite v lonec z debelimi stenami in jo na najnižjem ognju kuhajte približno 2 uri. Občasno jo premešajte, da se ne prilepi na dno. Bodite previdni: vroča mešanica lahko med kuhanjem “strelja”.
Preberite tudi:
Ko je bučkin kaviar z majonezo še vroč, ga naložite v sterilizirane kozarce in zaprite z obdelanimi pokrovčki. Obrnite z dnom navzdol in prazne pokrijte z debelo odejo, dokler se popolnoma ne ohladijo. Nato jih lahko prestavite v trajno skladišče. Prigrizek zdrži približno 2 leti, po odprtju kozarca pa največ 7 dni v hladilniku.
Koristen nasvet: kaviar iz bučk bo še okusnejši, če mu namesto kupljene majoneze iz trgovine dodate domačo majonezo.

 
 





