Tudi sovražniki zelenjave zahtevajo več: polnjene paprike z mesom in brez njega

Da bodo paprike sočne in okusne, upoštevajte ta recept.

Recept za polnjeno papriko / kolaž My, foto pixabay, pexels

Za eno najbolj okusnih zelenjavnih jedi velja polnjena paprika – recept z okusno kombinacijo priloge in mesne jedi. Duet sočne mletine in aromatične zelenjave bo le redke pustil ravnodušne. Tudi vegetarijanska različica jedi bo všeč vsej družini.

Paprika, polnjena z mesom in rižem

Lahko vzamete katerikoli mesni nadev, bolje pa je, da vzamete široko in mesnato zelenjavo. Pripravimo ga lahko v pečici in na štedilniku.

Potrebujete naslednje sestavine:

  • šest paprik;
  • štiristo gramov mletega mesa;
  • dve žlici riža;
  • dve čebuli;
  • en korenček;
  • strok česna;
  • lovorjev list;
  • sol, poper, druge začimbe;
  • dve žlici sončničnega olja.

Riž večkrat sperite in ga kuhajte, dokler ni napol kuhan (približno 12 minut). Čebulo narežemo na kocke, korenje naribamo in česen pretlačimo s stiskalnikom. Zelenjavo približno 5 minut pražite v segreti ponvi z oljem. Pečenko in riž zmešamo z mletim mesom. Začinite s soljo, poprom in dobro premešajte.

Papriko operite, odrežite vrhove s peclji in z žlico odstranite semena. Tesno jih nadevajte z mesom. Polnjene paprike položite v ponev ali pekač z nadevom navzgor. Tako mesna juha ne bo iztekla in bo jed postala sočna. Polena prelijte z vodo, juho ali paradižnikovo omako. Mednje položite lovorov list.

V pečici jed pečemo 60 minut pri 210°. Koliko časa kuhamo polnjene paprike na štedilniku – odvisno od sorte, v povprečju pa od 40 do 60 minut. Jed postrezite s kislo smetano in sesekljanimi zelišči.

Polnjene paprike s feto / foto: pexels

Paprike, polnjene s sirom po grško

Za pripravo lahko vzamete tako sladke kot začinjene sorte zelenjave. Takšna predjed je dobro videti v mini paprikah.

Seznam sestavin je naslednji:

  • sedem majhnih paprik;
  • dvesto petdeset gramov fete;
  • čajna žlička sladkorja;
  • tri žlice rastlinskega olja;
  • mešanica posušenih zelišč (bazilika in rožmarin).

Pečico segrejte na 200°. Papriko operite od zunaj in odstranite semena z notranjimi pregradami. Siru feta dodajte sladkor, žlico olja in začimbe. Z vilicami jih zmečkajte, da postanejo gladke. Zelenjavo nadevajte z mešanico sira in jo vodoravno položite na pekač, obložen s pergamentom. Eno stran premažite s preostalim oljem.

Preberite tudi:

Polnjene paprike pecite v pečici od 20 do 40 minut, odvisno od velikosti. Prigrizek je dober tako topel kot hladen. Pri serviranju je priporočljivo jed potrositi s sesekljanimi orehi in baziliko, za svežino pa dodati meto.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki