Katere banane najbolj vplivajo na raven sladkorja v krvi: odgovorili znanstveniki

To sadje lahko varno uživajo tudi ljudje s sladkorno boleznijo. Glavna stvar je, da upoštevate nekaj pravil.

Banane so zdrave tudi pri sladkorni bolezni / foto depositphotos.com

Banana je hranljivo sadje, ki je bogato s kalijem. Čeprav banane zvišujejo raven sladkorja v krvi, so lahko še vedno del prehrane, ne da bi povzročile resne skoke, če pazite na porcije in zrelost sadeža.

Ali banane zvišujejo raven sladkorja v krvi?

Glikemični indeks (GI) kaže, kako hitro živilo dvigne raven sladkorja v krvi. Živila z nizkim GI počasi sproščajo glukozo, medtem ko lahko živila z visokim GI povzročijo povišanje ravni sladkorja.

Zrela, srednje velika banana ima GI približno 51, kar je nizko. Glikemična obremenitev (GL) upošteva GI in velikost porcije. Tipična porcija banane ima GI 13, kar pomeni, da spada med izdelke s srednjim GI.

Banane vsebujejo naravne sladkorje, ki so ogljikovi hidrati, ki se prebavljajo in absorbirajo v krvni obtok, s čimer se zviša raven sladkorja v krvi. Kako močno se dvigne raven glukoze v krvi, je odvisno od dejavnikov, kot sta velikost in zrelost banane.

Preberi tudi:

Hlajenje banan v hladilniku upočasni njihovo zorenje, ohrani škrob in upočasni njegovo pretvorbo v sladkor. Če banane hranimo na hladnem, ohranjamo nizek GI, kar zmanjšuje možnost skokovitega naraščanja sladkorja v krvi.

Kako zrelost banan vpliva na porast sladkorja v krvi

Manj zrele banane ohranjajo stabilno raven sladkorja v krvi, pri zelo zrelih bananah pa ta hitreje narašča. Ko banana dozori, se škrob pretvori v sladkor, kar poveča njen glikemični indeks in povzroči hitrejši dvig ravni sladkorja v krvi.

Zrelost banane in njen glikemični indeks:

  • zelena (nezrela) 30-40 – najnižja raven sladkorja v krvi;
  • rumeni z zelenimi konicami (rahlo nezreli) 40-50 – najšibkejši dvig;
  • popolnoma rumene (zrele) 50-60 – zmeren dvig;
  • rumena z rjavimi lisami (rahlo prezrela) 60-65 – hitrejši dvig;
  • pretežno črne (prezrele) 65-70 – največja rast.

Kako jesti banane, ne da bi zvišali raven sladkorja v krvi

Večina ljudi, tudi tistih s sladkorno boleznijo, lahko banane vključi v uravnoteženo prehrano. Ključ do uživanja banan, ki ne povzročijo porasta sladkorja v krvi, je uporaba treh preprostih strategij:

Izbirajte zelene ali manj zrele banane: večja vsebnost odpornega škroba v zelenih bananah upočasni prebavo, zniža glikemični indeks in zmanjša skoke sladkorja v krvi.

Pazite na velikost porcije: tudi sadje z nizkim glikemičnim indeksom lahko poveča raven sladkorja v krvi, če ga zaužijete v večjih količinah. Izberite manjše banane ali pa veliko banano razdelite na dva obroka in ju čez dan jejte s presledki.

Kombinirajte z beljakovinami, vlakninami ali zdravimi maščobami: to lahko izravna povišano raven sladkorja v krvi. Poskusite pojesti banano s pestjo oreščkov, jo zmešajte z jogurtom ali vmešajte v ovsene kosmiče.

Banane hranite na hladnem: shranjevanje banan v hladilniku lahko upočasni njihovo zorenje in zmanjša njihov GI.

Več novic o koristih sadja

Banane so znane kot vir kalija, vsebujejo vlaknine in ogljikove hidrate, vendar ni vse sadje enako hranljivo. Strokovnjaki za prehrano so razkrili, da gredo banane skozi sedem stopenj zorenja, od katerih ima vsaka svoje koristi za zdravje.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki