Povedali vam bomo, kako pripraviti klobase, sir suluguni, kebab ali samo mleto meso v pita kruhu.
Iz pite lahko pripravite različne prigrizke / kolaž My, foto depositphotos.com
Lavaš je univerzalen izdelek, iz katerega lahko pripravite številne sladke in slane jedi. Mehak in tanek list testa se dobro kombinira z vsemi nadevi, zato je nepogrešljiva sestavina za hitre prigrizke.
Takšne jedi so zelo koristne, saj jih lahko pripravite v nekaj minutah, rezultat pa bo presegel vsa pričakovanja.
Izbrskali smo različne različice, kako pripraviti klobase, sir suluguni, kebab ali samo mleto meso v pita kruhu.
Hot dog v piti
To je zelo preprosta, a obilna jed, ki bo zagotovo presenetila goste in sostanovalce. Za pripravo prigrizka morate vzeti:
- tri pita kruhke;
- šest klobas;
- dve sveži kumarici;
- en paradižnik;
- 150 gramov korenja po korejsko;
- 50 gramov solatnih listov;
- tri do štiri žlice majoneze;
- tri žlice kečapa.
Klobase so predhodno ocvrte do zlate skorjice, solata in zelenjava pa sta oprani. Kumare narežemo na tanke rezine. Paradižniku odstranimo semena in njegovo pulpo narežemo na rezine.
Od roba pite naredite centimeter vdolbino in jo namažite z majonezo. Na pito položite del korenja (dovolj za vso pito), dve klobasi, kumare in paradižnik ter prelijte s kečapom. Pokrijte z listi zelene solate in zavijte hot dog – robove zavihajte v notranjost in zvijete.
Hot dog v piti pecite na ponvi ali žaru, dokler ne dobi zlate barve.
Čebureki v piti na ponvi
Ta krepka jed je lahko ne le prigrizek, temveč tudi lenobno kosilo za vso družino. Za njeno pripravo vzamemo:
- sedem okroglih pita kruhkov;
- 150 gramov mletega svinjskega mesa;
- ena čebula;
- 20 mililitrov vode;
- eno jajce;
- začimbe za meso.
Čebulo drobno sesekljajte. Dodajte jo, začimbe in vodo ter dobro premešajte. Jajce stepite do homogene mase. Z njim v krogu premažite rob pite. Na sredino pite dajte žlico nadeva in ga enakomerno razporedite po eni polovici kroga.
Pito prepognite na polovico in jo prekrijte z nadevom. Jajce bo pomagalo dobro zlepiti robove, ki jih je treba pritisniti navzdol, da se ne odprejo. Segrejte ponev z oljem in na nizki temperaturi na obeh straneh popečite čebureke v piti.
Suluguni v lavašu
Ta sirov prigrizek lahko pripravite tudi za zajtrk. Za pripravo vzamemo:
- dva tanka kruha pita;
- 200 gramov sira suluguni;
- 150 gramov paradižnika;
- šopek zelišč po vaši izbiri;
- žlica rastlinskega olja.
Suluguni v lavašu je najokusneje pripraviti na žaru, vendar se za ta namen obnese tudi električni žar ali navadna ponev.
Naribajte sir, narežite paradižnik na rezine in sesekljajte zelišča. Eno stran pite premažite z maslom ali izbrano omako. Med pito razdelite sir in paradižnik. Potresite z zelišči.
Pito zvijemo v zvitek. Na žaru ali v veliki ponvi lahko predjed spečemo v celoti. Če je ponev majhna, jo je treba prerezati na pol. Na segreto površino položite pergament s pita zvitki. Kuhajte, dokler ne porjavijo.
Lula kebab v pita kruhu
To je zelo okusna in aromatična jed, za katero se je vredno potruditi. Za njeno pripravo morate vzeti:
- 500 gramov svinjine;
- tri čebule;
- en ali dva stroka česna;
- šopek zelišč po vaši izbiri;
- eno jajce:
- žlica rastlinskega olja;
- dva ali trije tanki kruhki pita;
- tri do štiri žlice vinskega kisa;
- 0,5 čajne žličke sladkorja;
- začimbe po okusu.
Dve čebuli narežite na zelo tanke polkroglice. Ločite ju, položite ju v skledo, potresite s sladkorjem in ju prelijte s kisom. Pustite, da se marinira.
Iz svinjskega mesa naredimo mlince. Preostalo čebulo, česen in nekaj vejic zelišč pretlačite v mešalniku in jih skupaj z začimbami dodajte mesu. Mešanica mora biti dišeča in začinjena.
Nadev dobro premešamo. Če je pregosta, lahko dodate dve ali tri žlice hladne vode.
V idealnem primeru mora mlinci nekaj časa stati, vendar lahko ta korak preskočite. Oblikujte kebabe, dolge približno 10 centimetrov in s premerom približno tri centimetre. Lažje jih oblikujete tako, da si roke zmočite s hladno vodo.
Na žaru ali rebrasti ponvi z vseh strani pecite kebabe, dokler se ne zapečejo.
Medtem sesekljajte zelenje in oplaknite vloženo čebulo odvečnega kisa. Iztisnite jo, rahlo posolite in jo zmešajte z zelenjem.
Zdaj pripravimo kebab v piti. Pito narežemo na kose, velike kot dve dlani. Na vsako pito damo žlico čebule in zelišč, nanjo položimo kebab in ga zavijemo.
Postrežemo lahko takoj ali pa pustimo počivati, da se pita prepoji s sočnim sokom in okusom mesa.

