Po tej tehnologiji bo lahko vsaka gospodinja doma pripravila “kuhano”.
Kuhane klobase ni treba kupovati v trgovini – lahko jo pripravite sami / My kolaž, posnetek zaslona
Doktorjevo klobaso obožujejo številni naši občané in jo seveda kupijo v trgovini. Vendar pa le malokdo ve, da je domačo kuhano klobaso enostavno pripraviti tudi doma. Tako boste lahko naredili izdelek brez “kemije”, popolnoma naraven, ki bo po okusu boljši od kupljenega.
Domača zdravniška klobasa iz piščanca – recept
Da bi se domača zdravniška klobasa izkazala točno takšna, kot si želite – okusna in sočna, se morate dosledno držati tehnologije priprave, doma pa najti tudi prazno plastično poldrugo litrsko steklenico.
Sestavine:
- en surov piščanec;
- sol, poper – po okusu;
- štiri lovorjeve liste;
- grah s črnim poprom;
- 30 gramov želatine;
- 300 ml juhe;
- 100 ml soka rdeče pese;
- dve čebuli;
- dva korenčka;
- poljubne začimbe za meso;
- 1 čajna žlička posušenega česna.
Spomnite se, kako pripraviti domačo zdravniško klobaso – recept je zelo preprost in preizkušen že vrsto let. Najprej morate v lonec položiti piščančje meso, ga preliti s hladno vodo in postaviti na štedilnik. Ko tekočina zavre, izlijte prvo juho skupaj s peno in piščanca ponovno prelijte s čisto vodo. Dodajte lovorjev list, sol, dve olupljeni celi čebuli, dva olupljena cela korenja in poprovo zrno. Pokrijte s pokrovom, postavite na šibek ogenj in kuhajte, dokler se ne zmehča.
Nato piščanca in zelenjavo vzemite iz juhe in jo precedite, tako da ločite 250-300 ml tekočine. Želatino vlijte v ločeno posodo z vročo juho, temeljito premešajte in odstavite. Preostalo juho prelijte v drugo posodo, npr. veliko merilno skodelico.
Preberi tudi:
Piščanca razrežite in zdrobite, to lahko storite z roko, pri čemer ločite vlakna. Korenje narežite na kolobarje in ga dodajte v skledo s piščancem. Surovo rdečo peso precedite skozi sokovnik ali naribajte na strgalniku, da iz nje iztisnete sok. V skledo s piščancem in korenčkom vlijemo mleti črni poper, suhi česen in želatino v juhi. Vanjo vlijte še 300 ml “čiste” juhe in sok rdeče pese. Nato vse skupaj s potopnim mešalnikom zmeljite do gladkega. Na koncu mešanico prelijte v čisto in suho plastenko s prostornino 1,5-2 l, ki ste ji predhodno odrezali vrat.
Pripravek postavite v hladilnik za 10 ur ali čez noč. Zjutraj steklenico prerežite s pisarniškim nožem in preverite, kakšno domačo zdravniško klobaso ste dobili – recept je, kot vidite, zelo preprost, izdelek pa se izkaže neverjetno okusen.

