Prava Kijevska torta se bo doma izkazala že prvič: “isti” recept po GOST-u.

Priprava poslastice je lažja, kot se zdi.

Kijevsko torto lahko preprosto pripravite doma / foto depositphotos.com

Kijevsko torto mnogi naši občané povezujejo s prestolnico naše države, kamor je bilo včasih treba iti, da bi poskusili to sladico. Na srečo jo zdaj lahko kupite v vsakem mestu, še bolje pa je, da jo pripravite sami. To ni tako težko, kot mnogi mislijo.

Kako pripraviti torto Kijev – recept po GOST-u

Najpomembnejša stvar pri tej sladici sta koža in krema. Obe sestavini je pomembno narediti pravilno, sicer se ne bo nič izšlo. Kijevsko torto bo lahko pripravila vsaka gostiteljica – recept ni zapleten, vendar se morate držati časovnih rokov in tehnologije.

POMEMBNO: Za torto potrebujete dva modela s premerom 21 in 24 cm ali dva testena obroča z enakim premerom.

Sestavine za pecivo:

  • C1 piščančji jajčni beljak – 220 gramov;
  • beli sladkor – 255 gramov;
  • vanilijev sladkor – 1 čajna žlička;
  • pšenična moka – 50 gramov;
  • lešniki, indijski oreščki ali arašidi – 200 gramov.

Sestavine za kremo Charlotte:

  • rumenjaki kokošjih jajc – 2 kosa;
  • pitna voda pri sobni temperaturi – 40 ml;
  • belo kondenzirano mleko – 240 gramov;
  • mehko maslo – 400 gramov;
  • kakav v prahu – 50 gramov;
  • vanilijev sladkor ali vanilijeva esenca – 1 žlička.

Na prvi pogled se zdi, da bo kijevsko torto lahko pripravil le slaščičar – recept iz leta 1956 je videti kot naloga z zvezdico. Kljub temu je mogoče priljubljeno sladico speči že prvič, če se boste držali vseh pravil.

POMEMBNO: Preden pripravite torto Kijev, starajte beljakovine. To pomeni, da morate 220 gramov beljakovin dati v suho posodo in jih pustiti vsaj čez noč na sobni temperaturi ali bolje – tri dni.

Najprej v mešalniku sesekljamo oreščke v grobe drobtine, nato jih v ločeni suhi posodi zmešamo z moko in 200 grami sladkorja. V drugi skledi, popolnoma suhi, z mešalnikom stepemo beljake, da se spenijo, nato pa, ne da bi izklopili mešalnik, vlijemo 55 gramov sladkorja. Stepajte do trdih vrhov, kar traja približno 10 do 15 minut. Nato s silikonsko suho lopatico v beljake nežno vmešajte mešanico oreščkov.

Dno modelčkov obložite s pergamentom, ne namastite jih, zmes enakomerno razporedite v vsak modelček. Postavite v pečico, ogreto na 150 stopinj, in pecite 90 minut, ne da bi odprli vrata. Po pretečenem času pečenja pecivo vzemite ven in ga pustite v kalupih čez noč ali 24 ur na sobni temperaturi.

Prvo polovico smo opravili in imamo skoraj pripravljeno torto Kijev – klasični recept predvideva tudi kremo “Charlotte”, s katero bomo torte premazali. Pripraviti jo je treba neposredno pred sestavljanjem torte. To storimo tako, da v ponev vlijemo rumenjake in vodo. Mešamo, dokler ne dobimo homogene zmesi, dodamo kondenzirano mleko in vanilijev sladkor ali esenco. Mešajte z metlico, postavite na ogenj in med nenehnim mešanjem kuhajte, dokler se ne zgosti. Pomembno je, da smetane ne segrejete preveč, sicer se rumenjak “sesiri”. Gostoto sirupa lahko enostavno preverite – za to v ponev potopite leseno žlico in po njej zapeljite s prstom. Če se na njej pojavi proga, je sirup pripravljen. Prenesite ga v skledo, da se postopek segrevanja ustavi, tesno pokrijte s folijo za živila in ohladite na sobno temperaturo.

Preberi tudi:

S čistim mešalnikom stepite mehko maslo do kremaste strukture, nato pa brez izklopa mešalnika po žličkah vlijte sirup. Na koncu polovico kreme prelijte v čisto skledo, preostali polovici pa dodajte kakav. Še enkrat stepite z mešalnikom.

Pecivo vzemite iz modelov in večjega obrežite po velikosti. Preostale drobtine sesekljajte z roko. Prvo torto premažite z belo kremo, nanjo položite drugo torto, premažite stranice in prelijte s čokoladno kremo. Stranice potresemo z drobtinami, ki so ostale od tort. Če želite, lahko pustite nekaj čokoladne kreme, da jo prenesete v slaščičarsko vrečko in naredite okraske na vrhu, vendar to ni potrebno. Pripravljeno sladico čez noč namočimo v hladilniku, nato pa jo postrežemo. Tako ste dobili čudovito kijevsko torto – recept doma, kot vidite, zlahka ponovite.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki