Kislo zelje ima že dolgo častno mesto v kuhinji Ukrajincev.
Kislo zelje je okusen sezonski prigrizek / kolaž My, foto depositphotos.com
Kislo zelje v kozarcu je čudovit sezonski prigrizek, ki ga lahko preprosto pripravimo doma. Ta fermentiran izdelek je dober dodatek k vsaki prehrani.
Izbrali smo tri različne recepte, od katerih je vsakega vredno preizkusiti, da bi našli najboljšega za vas.
Kislo zelje: recept za 3-litrske kozarce
To je zelo okusno kislo zelje v slanici. Postopek kuhanja je izredno preprost, zato bo uspel tudi začetnikom. Za ta prigrizek vzamemo:
- dva kilograma zelja (brez kalčka in slabih listov);
- trije lovorjevi listi;
- 1 korenček;
- dve žlici soli;
- 1,5 litra vode.
Zelje sesekljajte z nožem, korenje pa naribajte. Premešamo in dodamo lovorov list. Zelenjavo zložite v čist kozarec, da ne bo praznih mest. V skledi zmešajte vrelo vodo in sol. Ko se tekočina ohladi, prelijte slanico v kozarec.
Kozarec prestavite v globoko posodo, da lahko tekočina iz kozarca prosto teče. Posodo pokrijte s krpo in jo postavite na toplo mesto.
Po 24 urah zelje prebodite z nabodalom ali nožem, da se sprosti plin. Če se na vrhu pojavi pena, jo prav tako odstranite. Konec fermentacije se pokaže, če v kozarcu ni pene in je slanica čista.
Zelje bo pripravljeno v treh dneh, nato pa ga lahko poskusimo. Če je vse v redu, kozarec tesno zaprite s pokrovom in ga postavite na hladno.
Hrustljavo kislo zelje – klasični recept
Pri tej različici vam ni treba pripraviti marinade. Za pripravo prigrizka morate vzeti:
- Tri kilograme belega zelja;
- 200 gramov korenja;
- 10 grahov črnega popra;
- pet feferonov začimbnega korena;
- trije lovorjevi listi;
- 75 gramov soli.
Zelju odstranite nekaj zgornjih listov in ga z nožem narežite. Ne režite preveč na tanko, da se zelje ne zmehča. Olupljeno in oprano korenje naribajte s korejskim rezalnikom za korenje.
Zelje dajte v globoko skledo in ga z rokami podrgnite, da bo spustilo sok. Prelijte ga čez korenje, dodajte začimbe in premešajte.
Preberi tudi:
Vse skupaj prenesite v čist kozarec in ga tesno zatlačite. Med plasti bodočega prigrizka položimo lovorjev list. Sok iz sklede prelijemo v kozarec. Pokrijemo ga s pokrovom in posodo prestavimo na krožnik ali v skledo. To je potrebno, da se tekočina, ki bo med fermentacijo iztekla, ne razlije po tleh.
Posodo z zeljem pustite na toplem od štiri do sedem dni. Občasno vsebino kozarca prebodite z nabodalom, da iz njega izstopi zrak. Tega koraka ne izpustite, sicer bo kislo zelje grenko.
Kislo zelje – recept s papriko
Po tem receptu pripravimo zelo okusno zelje – kislo zelje z notami sladke paprike. Za pripravo vzemite:
- kilogram belega zelja;
- en korenček;
- ena paprika;
- žlica soli;
- en ali dva lovorjeva lista;
- 0,5 čajne žličke graha črnega popra.
Najprej ožamemo zelje in naribamo korenček. Papriko narežemo na majhne slamice. Vse skupaj damo v skledo, zmešamo s soljo, poprom in lovorovim listom.
Če zelje ni bilo zelo sočno, velja sol razredčiti v kozarcu vode in jo vliti v zelenjavo. Vse skupaj natlačite v kozarec in pokrijte s pokrovom. Posodo postavite v skledo. To je potrebno, da zelenjavni sok, ki se bo izlil iz kozarca, ne pride na tla.
Posodo z zeljem pustite na sobni temperaturi tri dni. Vsak dan prebodite zelje z nabodalom ob stenah in na sredini, da se iz njega izloči plin. Nato lahko posodo zaprete s pokrovom in jo postavite v hladilnik za shranjevanje.

