4 nepričakovani načini uporabe oglja na vrtu

Izkušeni vrtnarji vam predstavijo načine, za katere morda niti ne veste.

Pomembno je izbrati pravi premog / kolaž My, foto: Reuters, depositphotos.com

Morda veste, da vrtnarji in kmetje na svojih vrtovih uporabljajo oglje, vendar to verjetno ni tisto oglje, na katero morda mislite. Oglje za peko na žaru (briketi za žar), je narejeno iz stisnjenih sekancev, oglja in različnih kemičnih dodatkov za gorivo, zato je neprimerno za vrtnarjenje.

Po drugi strani pa lahko uporabne vrste oglja, kot sta biooglje in oglje, močno izboljšajo zdravje vrta, piše Martha Stewart z besed vrtnarskih strokovnjakov. Te vrste oglja naj bi izboljšale strukturo in zračenje tal, povečale zadrževanje vode in hranil, nevtralizirale toksine in onesnaževala ter spodbujale delovanje mikroorganizmov v tleh.

Vrste oglja za uporabo na vrtu

Čeprav večina ljudi na oglje gleda predvsem kot na gorivo za žar, obstajajo tudi druge vrste oglja, ki jih lahko uporabljate na vrtu. Izbira prave vrste je ključnega pomena za zdravje in produktivnost rastlin.

Biooglje

Biooglje je trdna ogljikova snov, posebej zasnovana za uporabo v tleh, pojasnjuje Deborah Aller, direktorica newyorškega centra za ekološko recikliranje in izobraževanje. Pridobiva se s segrevanjem organskih snovi v pogojih z nizko vsebnostjo kisika ali brez njega v procesu, imenovanem piroliza.

S pirolizo se ogljik stabilizira, zato je biooglje dolgotrajno sredstvo za izboljšanje tal z odlično poroznostjo. V tleh pomaga zadrževati vodo in hranila ter je medij za mikroorganizme.

“Teoretično se lahko za proizvodnjo biooglja uporabi kateri koli organski material, imenovan tudi surovina. Surovine so lahko lesni odpadki, kmetijski stranski proizvodi, invazivne rastline ali gnoj,” pojasnjuje strokovnjak. Najpogosteje se uporabljajo lesni odpadki.

Oglje

Ta popolnoma naravni izdelek je izdelan iz 100 % lesa in ne vsebuje strupenih dodatkov. Les se žge v pogojih z nizko vsebnostjo kisika, dokler se popolnoma ne karbonizira, pri čemer nastanejo koščki oglja nepravilnih oblik.

Uporablja se lahko na vrtu za dodajanje organskih snovi, izboljšanje strukture tal in ohranjanje pomembnih hranil, kot je dušik.

Pepel iz oglja

Pepel iz oglja je svetlo siv prah, ki ostane po izgorevanju oglja. Bogat je s pomembnimi elementi: kalijem, kalcijem, fosforjem, magnezijem, bakrom, železom in cinkom.

Vendar lahko pepel zviša pH tal, zato ga ne smemo uporabljati v velikih količinah.

Aktivno oglje

Aktivno oglje je fin črn prah, pridobljen iz ogljikovih materialov, kot so oglje, kokosove lupine ali les, ki so obdelani pri visoki temperaturi.

Pri tem nastanejo številne majhne pore, kar poveča površino in adsorpcijsko sposobnost delcev oglja.

Najboljši načini uporabe oglja na vrtu

Manjot Kaur Sidhu, izredna profesorica in strokovnjakinja za okrasno vrtnarstvo na Univerzi Maine, zdaj, ko poznate značilnosti tega koristnega sredstva za izboljšanje tal, deli učinkovite načine uporabe oglja na vrtu za izboljšanje tal in rastlin.

Kot sprememba tal

Vnašanje oglja v tla izboljša njihovo strukturo, poroznost ter sposobnost zadrževanja vode in hranil, pojasnjuje Sidhu. Uporablja se tudi za nevtralizacijo kislosti tal.

Za pospešitev kompostiranja

Dodajanje oglja v kompost pospešuje proces razgradnje, saj struktura oglja predstavlja medij za koristne mikroorganizme, ki so potrebni za kompostiranje. Oglje tudi pomaga nevtralizirati neprijetne vonjave in uravnotežiti razmerje med ogljikom in dušikom v kompostnem kupu.

Za rastline v lončkih

Na dno posod pod zemljo lahko položite približno 5 cm debelo plast aktivnega oglja. “To pomaga zagotoviti kroženje zraka za korenine, drenažo (zlasti v posodah brez drenažnih lukenj), preprečuje glivične bolezni in odvečno kopičenje mineralov, saj absorbira odvečna hranila,” pravi Sidhu.

Kot mulč

Oglje se lahko uporablja kot mulč, ki na površini tal ustvari zaščitno porozno plast, podobno kot organski mulči. Ta plast zavira rast plevela in zadržuje vlago v tleh. Porozna struktura oglja zadržuje hranila, preprečuje njihovo izpiranje in omogoča rastlinam, da jih postopoma uporabijo.

Druge zanimive vrtnarske novice

My je pred tem poročal, zakaj je treba pokvarjeno sadje odstraniti s tal. Precej razširjeno je mnenje, da naj bi bila na primer gnila jabolka dobro gnojilo. Zato jih veliko ljudi ne odstrani s parcele. Vendar pa obstajajo vsaj štirje razlogi, zakaj tega ne bi smeli storiti.

Poleg tega smo vam pred kratkim povedali, kako pravilno obrezati hruško, da boste imeli velik pridelek. Poleg tega pravilno obrezovanje hruške ne bo samo povečalo pridelka, temveč tudi izboljšalo kroženje zraka in prodiranje svetlobe v krošnjo.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki