Ljubezen do branja sem podedovala po svojih starših. Že oče mi je pripovedoval, kako so med prvo svetovno vojno skrivali slovenske knjige in jih skrivaj brali v skupinah po različnih domačijah. Tudi v naši družini smo veliko brali. Mene so knjige najprej posrkale v pravljični svet, kasneje pa še na najrazličnejša druga področja.

 

Ko sem začela delati  v knjižnici, sem pričela odkrivati  prave zaklade. Še posebej, ko so prihajale nove knjige in sem jih smela vnašati v računalnik – pa kako so čudovito dišale!  Presrečna sem bila, kadar je knjižnica dobila nekaj več denarja in smo s kolegico šle knjige nakupovat v Konzorcij v Ljubljano.

Ko sem prišla v knjižnico, sem bila največ v  izposoji  na mladinskem oddelku. Tu sem začela tudi s pravljičnimi urami. Še zdaj ne morem verjeti, da je bilo takrat tako malo natisnjenih novih slikanic, ki bi jih lahko uporabila pri pravljičnih uricah. Hodila sem v Pionirsko knjižnica v Ljubljani in si izposojala francoske in angleške slikanice. Prevedla sem jih in pripovedovala ob njihovih čudovitih ilustracijah.

Takrat smo imeli “cici” bralno značko, spodbujali smo starše naj berejo svojim otrokom in jih na čimbolj prijetne načine  vzpodbujajo k branju.

Služba v knjižnici je bila moja sanjska služba, delo, ki sem ga opravljala z največjim veseljem in ljubeznijo!

Še vedno imam rada knjige, rešujem križanke, pojem, slikam, si kaj novega zašijem, negujem svojo “zeleno džunglo” v hiši in sem aktivni član Literarnih prijateljev pri Društvu upokojencev Trbovlje.

 

VIDA VOZEL PRIPOROČA

 

Warwick Deeping: Usodovec

Han Suyin: Gora je mlada

Mika Waltari: Egipčan  Sinuhe

Alma Karlin: Magične zgodbe starega Egipta

Alma Karlin: Samotno potovanje v daljne dežele

Umberto Eco: Ime rože 

Karel Gržan: Le kaj počne bog v nebesih, ko je na svetu toliko trpečih

Karel Gržan: Jaz, Čarli Čeplin

Raymond Moody: Življenje po življenju

Paulo Coelho: Zmagovalec je sam

Maks Starc : Bili so hudi, pa tudi lepi časi

Mary Margaret Kaye: Palača vetrov

Slavko Stošicki: Podobe lepot

Milena Miklavčič: Ogenj, rit in kače niso za igrače

Vladimir Megre: Zveneče cedre tajge

Erich von Daniken: Nazaj k zvezdam

Dan Brown: Da Vincijeva šifra

Khalil Gibran: Prerok

Robert Schwartz: Dar duše