Dušan Jesenšek Serša se je rodil v Trbovljah      27. novembra 1956. Je eden redkih slovenskih ustvarjalcev, ki tematiko slepote opisuje iz prve roke. Navkljub izgubi vida redno hodi na daljše sprehode v Čeče nad Trbovljami. V mladosti se je aktivno ukvarjal s šahom. Je dobitnik številnih šahovskih priznanj na turnirjih slepih od 1979 do 1985. Kasneje se je preusmeril v literarno ustvarjanje. Od leta 2005 do 2014 je s krajšimi prispevki sodeloval na literarnih srečanjih slepih in slabovidnih Biseri Savinje v Celju.

Kot slep udeleženec se je preizkusil v dveh adrenalinskih izkušnjah; leta 2007 je na Ljubljanskem barju poletel z balonom in leta 2008 v tandemu skočil s padalom z letališča Moškanjci pri Ptuju. Kot adrenalinsko in unikatno izkušnjo bi lahko opisali tudi njegovo meditacijo v čebelnjaku pri prijatelju v Kočevju.

Napisal je dve knjigi, Moja pot do svetlobe (2000) in Moja pot do zvezd (2022). V svojem literarnem prvencu je opisal, kako se je iz nezadovoljne, prestrašene in neodločne osebe prelevil v umirjenega, optimističnega in samozavestnega človeka. V drugi knjigi z retrospektivno tehniko opisuje dogodke, ki so ga oblikovali – posega v obdobje najstništva, opisuje, kako se je boril z zaključkom šole, nežno in tankočutno oriše svoj odnos z mamo, bralcu pa predstavi tudi svojo bitko s slabšanjem vida. V zgodbo spretno vplete sedanjost in prelomnice, zaradi katerih je Dušan oseba, kakršna je.

(vir: Celjskozasavski.si)

 

DUŠAN JESENŠEK SERŠA PRIPOROČA

Dirie, Waris: Puščavska roža

Dumas, Alexandre: Gospodar sveta (Grof Monte Cristo)

Evans, Nicholas: Šepetati konjem

Johnston, Jennifer: Milost in resnica

Jurčič, Josip: Doktor Zober

Kidd, Sue Monk: Skrivno življenje čebel

Lee, Harper: Če ubiješ oponašalca

Ludlum, Robert: Matareško odštevanje

Mankell, Henning: Bela levinja

May, Karl: Gospod in kovač

Patterson, James: Londonski mostovi

Peale, Norman Vincent: Moč pozitivnega mišljenja

Phillips, Susan Elizabeth: Junak njenega srca

Radinger, Elli H.: Darilo divjine

Simmel, Johannes Mario: Pa čeprav ni zmeraj kaviar

Spyri, Johana: Heidi

Strelecky, John P.: Kavarna na koncu sveta

Ustinov, Peter: O meni

Virtue, Doreen: Pogovori z angeli

Wouk, Herman: Vihre vojne