Irena Štaudohar, Kaj hoče ženska?

april/maj 2022

zaključno srečanje

Življenja žensk v različnih časovnih obdobjih, žensk, ki so si (bile) različne v ustvarjanju, željah, delu, preživetju – a vsem je skupna ena želja: biti spoštovana, biti upoštevana. V knjigi Irene Štaudohar se lahko tudi izgubimo – v času, prostoru, v odnosih … Ampak na koncu smo vedno čisto svoje in samostojne, stopajoče dalje z dvignjeno glavo, pokončno hrbtenico. Z zavedanjem, da pravice žensk niso pridobljene in priborjene kar za večno. Vsak dan sproti smo ženske lahko ustvarjalne, samozavestne, in predvsem same svoje.

Kaj hoče ženska? Vse. To bi lahko razbrali iz čudovite knjige Irene Štaudohar, ki je bralkam in bralcem predstavila življenje in delo zanimivih žensk 20. stoletja, ki so bile v svojem okolju drugačne, drzne, pogumne, niso se ozirale na družbene norme, delale in delovale so po svoje. Iz njih izžarevata samozavest in samospoštovanje. Susan Sontag, ena izmed predstavljenih žensk v knjigi, je nekoč dejala, da so ji všeč jezni ljudje, uporniki, ki si upajo spregovoriti, ki jo inspirirajo in ji dajejo dovoljenje, da je ona ista. Ženske želje se ne spreminjajo, spreminja se ženska. To je ugotovitev, ki povzame naše letošnje branje. Hvala vsem članicam krožka za polne pogovore, zanimive ugotovitve, konstruktivno in prijazno debato.

Naše zadnje srečanje je bilo zelo prijetno, hvala Simoni za hrano in odličen izbor čtiva, predvsem pa za pretanjeno izbrana književna darila za vsako članico krožka – Trst namreč ob branju esejev Jan Morris, zbranih v knjigi z naslovom Trst in kaj pomeni nikjer, v živo vstaja pred mano in vabi k ponovnemu obisku: na kavo na trg Piazza Unita, na grad Miramar, sprehod po ozkih in skrivnostnih ulicah, ki skrivajo marsikaj … Sprejme pa te z mogočnim Obeliskom, ki se od starosti že lušči – a tudi to ima svoj žar. Morda sem in tja ujameš tudi kakšno slovensko besedo. V knjigi sem našla podatek, da po anketi, ki je bila izvedena leta 1999, 70 odstotkov Italijanov ni vedelo, da je Trst del Italije. Zanimivo! Tudi Jan Morris je bila nekaj posebnega, nekoč je bila James, dokler ni leta 1972 dokončala spremembe spolne vloge – tako je pisateljica zapisala o sebi kot uvod k svoji knjigi o Trstu.

Veselim se poletnega branja, še bolj pa naših srečanj, kajti branje je dejanje enega, za pogovor o prebranem pa sta potrebna vsaj dva. Vsem želim dolgo in morda ne prevroče poletje, da bo šlo branje lažje od rok.

Blanka Gombač

 

Že ko smo našo mentorico videle s polnim naročjem lepih darilnih vrečk, smo vedele, da bo to srečanje – zaključno v tej sezoni – nekaj posebnega. Potem, ko je Simona razdelila vsaki svoje individualno darilo v obliki knjige ter priznanja za obiskovanje literarnega krožka in ji je Manica v imenu celega krožka izročila poletno rožnat šopek v zahvalo za predano vodenje, se je začelo. A kaj? Pogovor o prebrani knjigi, seveda! Kaj hoče ženska? je bilo delo, ki je bilo vsem všeč. Vsaka udeleženka je predstavila žensko, ki ji je bila v knjigi najbolj všeč. Kakšno mnenje se je tudi ponovilo, medtem ko so posamezni odlomki prebranega vsem pobožali dušo. Potem pa je natakar prinesel še nekaj, kar nam je napolnilo telo. Vroče in slastne pizze. Nadaljevalo se je v stilu »mastnih ust« in nazdravljanja za dosedanje in bodoče uspešno delo. Še prijateljski objem za slovo in hura …počitnice so tu.

Ljuba Štrovs Štampfel

Tako kot vedno doslej, je bilo tudi naše zadnje srečanje prijetno. Simona je odlična mentorica, ki nas z dobrimi nalogami vzpodbudi za poglobljeno analizo prebranih knjig. Šolsko leto smo zaključile s knjigo Irene Štaudohar, Kaj hoče ženska?. V njej so predstavljene ženske ustvarjalke, za katere je zelo pomembna svoboda. Zanjo so se morale boriti. Zanimiv je bil naš izbor. Ljuba in Janja sta predstavili Émilie du Châtelet, Manica pa je izbrala Hannah Arendt. Blanka se jeodločila za Susan Sontag, jaz pa za Georgio O’Keeffe. Izbrala sem jo, ker imam rada likovno umetnost. Všeč so mi tudi biografije likovnih ustvarjalcev. Georgia O’Keeffe je odlična slikarka 20. stoletja. Bila je modernistična slikarka, ni hotela biti simbolistka. Značilna zanjo so veliak platna cvetlic, podobe puščave, abstraktne organske oblike. Na teh platnih ni ljudi, le narav s povsem druge perpsektive. Barve so zanjo ena najbolj čudežnih stvari na svetu in nekaj, za kar je vredno živeti. Živela je dolgo. Umrla je dve leti pred stotim rojstnim dnevom. Njen pepel so posipali po gori Pedernal v Novi Mehiki, ki ji jo je podaril bog.

Kristina Hribar

 

Kaj hoče ženska, smo se spraševale in iskale odgovore ob ženskah, ki smo jih izbrale v knjigi Irene Štaudohar. Janja in Ljuba sta poudarili misel Émilie du Châtelet, da smo ženske skrivnostne, zagonetne, vsestranske. Blanka je o Susan Sontag rekla: intelektualka, ki se je nadvse želela zavedati in opisovati realnost okoli sebe. Kristina je o slikarki Georgi O’Keefe zapisala še eno dejstvo, ki velja za številne ženske: znala je gledati ponosno in ostro, a mnogokrat mimo tebe, kot da ne obstajaš. Jaz sem izbrala Hannah Arendt, saj se že od nekdaj strinjam z njenimi razmišljanji: če želi človek živeti polno življenje, mora razmišljati in biti angažiran v družbi. Ponovno začenjanje je vrhovna zmožnost človeka. Ubogati smemo samo lastno pamet in svoja prepričanja.

Manica Kočar Kuhnert

 

            Danes smo zaključile sezono branja 2021/22. Brale smo o močnih, nenavadnih, sposobnih, inteligentnih ženskah, genijalkah. In o njih razpravljale. Takšne ženske opisuje tudi Irena Štaudohar v knjigi Kaj h9oče ženska?. O tem se sprašuje že tudi Freud. Vsaka je predstavila žensko, ki jo je najbolj navdušila. Mene je najbolj Émilie du Châtelet (1706-1749). Za svoj čas je bila zelo napredna, imela je izjemen um. Z lahkoto in užitkom je reševala matematične enačbe, preučevala fizikalna vprašanja, pri 12. je znala pet jezikov in imela še inše veščin. Prav tako so bile posebne številne ženske, razmišljale so s svojo glavo in se niso ozirale na mnenja drugih. Bile so »veliki mož, čigar edina napaka je, da je ženska«, kot je Voltaire zapisal za Émilie in v moškem svetu velja tudi za vse sposobne in pamtene intelektualke.

Hvala naši mentorici Simoni za dober izbor knjig, vodenje in lepe, pestre književne večere.

Janja Vrbnjak

 

 

 

Sestre Brontë

 

januar 2022

      

Charlotte, Emily, Anne Brontë in težak, mračen svet polovice 19. stoletja z vsemi svojimi značilnostmi, družbenimi, gospodarskimi in tudi političnimi odnosi nas lahko odvrne od branja, lahko pa nam širi znanje o nekdanjem položaju žensk. Čeprav gre še vedno predvsem za preživetje, tudi ljubezen, seveda, se odločno nakazuje čas, ko tudi ženske želijo biti opažene, šolane, svobodne in samostojne. In za to so pripravljene tudi kaj storiti, izpostaviti svoje življenje.

 

 

O romanih sester Brontë smo imele enako mnenje – zgodbe pritegnejo k branju, osebe so zanimive, opisi pokrajine in okolja poetični. Pritegnili so nas orisi nekaterih junakinj, ki so bolj samozadostne, odločne, tudi samosvoje in se ne bojijo reči ne. Zanimivi so tudi sicer skopi opisi socialnih in družbenih razmer, problemi industrializacije, revščine, vojn (predvsem v romanu Shirley). Ponovno sem prebrala najpomembnejše romane dveh sester – Jane Eyre in Shirley Chartlotte, Viharni vrh Emily. Ugotovila sem, da še vedno navijam za moške figure iz teh romanov in da mi je g. Heathcliff iz Viharnega vrha še vedno ljub. Gospo s pustega brega Anne Brontë pa sem brala prvič. Kako pronicljivo je pisateljica opisala razvoj ljubezni med osebami, kako duhovite in ironične značilnosti in lastnosti stranskih oseb! Zanimiva se mi zdi tudi zgradba romana: okvirna zgodba, ki jo pripoveduje mladi Gilbert, in osrednji del romana, dnevnik junakinje Helene.

Manica Kočar Kuhnert

 

 

         V knjižnici so nas razveselile Prigodnice Mile Kačičeve. Podarila nam jih je Petra Pogorevc, avtorica biografije o igralcu Radku Poliču – Racu. Z njo se je na literarnem večeru pogovarjala Simona Solina. Bil je prijeten in zanimiv pogovor, Petra pa je bila tudi navdušena nad našim literarnim krožkom.

Naš literarni krožek pa smo članice namenile pogovoru o sestrah Brontë, katerih dela smo brale. Ugotovile smo, da je v njihovih romanih precej biografskih elementov, da so zelo zanimivi opisi značajev in da naravo opisujejo na poetičen način. Prebrala sem Viharni vrh Emily Brontë, odlično napisan roman, ki je izšel leta 1847 pod psevdonimom Ellis Bell. Leza 1850, že po njeni smrti, pa je sestra Charlotte uredila in izdala sestrin roman pod njenim pravim imenom. Osebe v romanu so posebne, drugačne, a na koncu spoznaš, kako življenje oblikuje človeka in kakšen odnos imamo do ljudi, ki so drugačni.

 

Kristina Hribar

 

Jane Austen

december 2021

Z Jane Austen smo se preselile v preteklost, v čas aristokracije, meščanstva in delavstva zgodnjega 19. stoletja. Danes bi lahko dela objavljala kot ženska pisateljica in bila zaradi tega cenjena in priznana, takrat pa so njeni romani izhajali pod drugimi imeni. Čas romantike je znala podrobno opisati, tudi tako, da je o navadah takratne družbe pisala kritično, včasih tudi posmehljivo. 

Pri literarnem krožku smo se pogovarjali o Jane Austen. Vsaka je predstavila po en roman od šestih, kolikor jih je pisateljica napisala. Blanka nam je predstavila tudi njeno življenje. Moj roman je bil Mansfield park, ki velja za najbolj netipičen roman te pisateljice. Je prikaz življenja v aristokratskem, meščanskem in delavskem okolju. Tudi po tem romanu so bili posneti filmi, saj romani Jane Austen zaradi številnih zanimivih oseb in privlačnega okolja kar kličejo po filmskih upodobitvah. Roman je bil največja prodajna uspešnica tistega časa.

Manica Kočar Kuhnert

         Zadnje srečanje v letu 2021. Tudi po videzu slovesno ob pogrnjeni in polni mizi. Prisotne smo bile vse članice. Tudi tokrat se je razvil živahen pogovor o delih Jane Austen in njenem življenju, saj je Blanka odlično pripravila zelo zanimiv življenjepis.

Ljuba Štrovs Štampfel

         Blanka nam je predstavila življenje pisateljice Jane Austen. Delčke iz njene biografije sem zasledila tudi v romanu Razsodnost in rahločutnost, ki sem ga brala z  navdušenjem. V njem nastopajo tri sestre. Elinor, stvarna in rahlo ironična, Marianne, strastna in samosvoja ter Margaret, o kateri pa pisateljica ni veliko napisala. V romanu beremo o zapletenih zadevah ljubezenskega življenja ter boju s siromaštvom. Dobro je prikazana družba časa, v katerem so živele, opis oziroma oris oseb, njihovih značajev ter medsebojnih odnosov. Ljubezenski odnosi so bili takrat zelo zakomplicirani. Res pa je, da bolečina, ki ostane zaradi ljubezni, ljudi prizadane ne glede na to, za katero stoletje gre. V vsakem času se išče vzrok za ljubezenski razhod. Se pa roman srečno konča, kar me je razveselilo, ker te med branjem pisateljica pušča v dvomih. To je prvi objavljeni, čeprav ne tudi napisani, roman Jane Austen. Tudi v tej knjigi se v vsej moči kaže pisateljičin dar. S svojim pisanjem bralca ne spusti iz klešč radovednosti.

Kristina Hribar

         Brale smo romane Jane Austen. Nekatere so bile zelo navdušene nad romantiko, jezikom, pogovori v knjigah, nekatere malo manj. A romani odražajo življenje v času, ko so bili napisani. Zelo pomembno je bilo, v kateri družbeni sloj so spadali, s kom se bodo poročali. Blagor ženskam, ki so imele svoje prihodke ali vsaj nekaj bogastva. To jim je omogočalo minimalno samostojnost in svobodo.

Janja Vrbnjak

 

Lastna soba, Virginia Woolf

Knjiga, ki je pravzaprav nujno branje vsakega malo resnejšega bralca, bralke, nam je ponovno osvetlila pomen ženskega ustvarjanja, tudi svobode, samostojnosti. Svoboda nikoli ni samoumevna. Zanjo se bomo morale vedno boriti. Tudi opozarjanje na enakopravnost vseh živih bitij vseh spolov moramo imeti vedno pred očmi in v srcu.

Članice krožka smo imele o knjigi Lastna soba Virginije Woolf kar podobna mnenja. Všeč nam je bila iskrivost v njenem pisanju. Strinjale smo se z ugotovitvijo, da so za literarno ustvarjanje pomembna izobrazba, materialni pogoji, okolje in tudi stopnja samozavesti. Sicer pa velja avtoričina misel: »Dokler pišeš tisto, kar želiš pisati, je to edino pomembno.« Ko razmišljam o naslovu, se mi zdi, da lahko pomeni tudi vse, kar je v nas, čeprav nismo pisatelji, pesniki ali drugi umetniki. Knjigo sem res začela brati šele, ko sem »poradirala« vse, kar je bilo podčrtano, prekrižano v iz knjižnice izposojenem izvodu. Sem pa spet z užitkom prebrala obe knjigi, ki ju imam soma, Gospa Daloway in Valovi.

Manica Kočar Kuhnert

         Esej Lastna soba sem brala počasi in zbrano. Stavki v eseju so me popeljali v razmišljanje. Zanimiva je primerjava ženske in moške ustvarjalnosti v 18., 19. stoletju. Ženske, ki so pisale poezijo ali prozo, so si za objavo izbrale anonimnost ali drugo ime. V pesmih so izražale grenkobo in bolj malo poezije. Kot npr. angleška pesnica Ane Finch (1661.1720). V prejšnjih obdobjih so ženske, ki so želele pisati, pisale v dnevni sobi, kjer so jih neprestano motili in so morale skrivati svoje pisanje. Hrepenele so po lastni sobi. V današnjem času so ženske v izražanju svobodne. Literatura se ne deli na žensko n moško, pomembna je umetniška vrednost vsebine. Normalno in udobno je bivanje, kadar moški in ženska živita v harmoniji in duhovno sodelujeta.

Kristina Hribar

Povej, kaj bereš, povej, kaj misliš

2021/22

Zgodbe iz … so serija zgodb, izbranih s strani poznavalcev literature v posameznih državah, ki še vedno izhajajo pri založbi KUD Sodobnost International. Zanimale so nas avtorice kratkih zgodb, njihov pogled na pisanje, zgodbe, državo in družbene ter tudi politične razmere, v katerih živijo. Oktobra smo se članice srečale drugič v enajsti sezoni našega krožka in z zgodbami potovale po svetu in besedilih pisateljic.

 

Primerjava med delom pisatelja in pisateljice na začetku knjige se mi zdi zelo posrečena. Velja tudi za druga področja v življenju, kjer si morajo ženske mnogo bolj prizadevati in opraviti res veliko več dela kot moški. Seveda je pogled na svet zato drugačen. Dvaindvajset povabljencev v kamniti hišo je spisalo mehiške kratke zgodbe. V prijetnem ozračju so nastale zelo različne zgodbe, od realnih do fikcijskih. Pričakovala sem več zgodb o mehiškem življenju (glede na naslov knjige), a dogajajo se po vsem svetu. Zanimive so, nepričakovane.

Janja Vrbnjak

 

Literarni krožek Povej, kaj bereš, povej, kaj misliš

Zadnje branje v sezoni 2020/21: Dezorientalka, Négar Djavadi

Dezorientalka je roman, ki te prevzame. Posamezna poglavja, ki se prepletajo in jih je pisateljica združila v celoto na poseben način, so name naredila močan vtis. Večkrat sem prenehala brati, ker so me misli popeljale v spomine in v današnji svet. Spomnila sem se, kako je šaha v Iranu zamenjal Homeini, ki je odvzel pravice ženskam. Takrat smo o teh dogodkih veliko poslušali in brali. Pisateljica, dobra poznavalka, nam tisti čas predstavi nazorno in potrdi naše vedenje o tem. Družina Sadr, ki iz Irana emigrira v Francijo, se težko prilagaja novemu življenju, čeprav je imela boljše pogoje kot današnji begunci. Velikokrat pomislim nanje, sočustvujem z njimi, a to je vse; vem, premalo. Zakaj ni svet prijaznejši?

Ker sem rojena v Franciji, me je opisovanje tamkajšnjega življenja še posebej zanimalo, zlasti primerjava med Iračani in Francozi. Pisateljica se tudi zelo poglobi v medsebojne odnose likov v romanu. Kimia, glavni lik, dobro razmišlja, opazuje, ocenjuje in postopoma razkrije svojo drugačnost, opiše umetno oploditev in srečo, ki jo doživi, ko ji to uspe.

Vsebina romana prikaže še veliko drugih zanimivosti. Roman me je obogatil, ker je res dober! Vem, da če bi članice krožka lahko svoje občutke ttudi ustno izrazile, bi bil to zopet poseben literarni večer.

Kristina Hribar

Roman Dezorientalka pisateljice Négar Djavadi (ki ji pravijo iransko-francoska cineastka) sem rada brala, saj jenzgodovinska freska Irana in družinska kronika. Je tudi slika sodobnega življenja v državah zna zahodu in pripoved o iskanju identitete. Glavna oseba Kimia se išče in ugotavlja kdo je, kaj je, od kod je, kako so jo oblikovali predniki in okolje, v katerem je odraščala. Roman je zanimiv, pisan in izoblikovan. Pisateljica mu pravi »montiran roman«, da ga je napisala v tehniki montaže – filmske. In res se zdi, da se pred nami odvija film. O naslovu sem veliko razmišljala. Ali nismo kdaj pa kdaj (ali pa pogosto) dezorientirani tudi mi? Še ena misel iz knjige: »Svoboda je tako ali tako slepilo, spreminja se samo velikost ječe.« Tudi spremna beseda je zanimiva. Primož Šterbec piše o iranski islamski revoluciji.

Manica Kočar Kuhnert

Dezorientalka se mi je zdela zelo osebna knjiga, čeprav pisateljica to zanika. Osebna v smislu nje, njene družine in njenega naroda. A kateri je “njen” narod. Velika dilema vseh beguncev. Tragedija izgubljene domovine in negotovost v novi. Poleg tega še nenehen strah pred maščevanjem iranskih oblasti nad njenimi starši. Vse še bolj zakomplicira njena homoseksualnost, a v novi domovini ni tak greh kot v Iranu. Zato vsa tragedija, ki jo junakinja doživlja, na koncu osreči novo življenje.

Janja Vrbnjak

Letošnja sezona srečanj članic literarnega krožka je nenavadna in zelo drugačna od naše ustaljene prakse. Prilagodile smo se situaciji in sklenile, da vztrajamo, čeprav na osnovi dopisovanja, telefonskih pogovorov in redkih srečanj v knjižnici ob prevzemu gradiva. Vsem članicam, ki vztrajajo, kljub velikemu pomanjkanju osebnih stikov in debate ob prebranih knjigah, sem hvaležna, hkrati pa me veseli, da smo še vedno povezane, da je zavest o pomenu branja in delu knjižnice visoka. Povezuje nas dolga tradicija krožka, ki se posveča literaturi.

Simona Solina, mentorica literarnega krožka KTS Trbovlje

Zadnji roman, ki smo mu namenile svoj čas, je Dezorientalka pisateljice Négar Djavadi. In tule je prvi odziv naše članice, Nuše Kukman:

»Kakor je dolga in zapletena zgodovina Perzije in Irana, tako je zavita in zagonetna zgodba romana. Še bolj zato, ker se odvija v dveh časovnih obdobjih, v sedanjosti in preteklosti. Branje pa nam olajša spoznanje, da smo dogodke zadnjih desetletij osebno spremljali, čeprav jih nismo povsem razumeli. S tenkočutnimi, estetsko dovršenimi opisi se pred nami odvija zgodba družine Sadr. Pripoveduje jo, vzporedno s svojo osebno zgodbo v sedanjosti Kimia, najstarejša hči Sare in Dareja, profesorice zgodovine in novinarja. Kimia se je rodila na dan, ko je umrla njena babica Nur. Nur se je rodila v haremu kot trideseti in najljubši otrok, edina, ki je imela modre oči. Tako smo priča življenju v haremu v obdobju vladavine šaha Reze Pahlavija, sproščenega, odprtega bivanja srednjega razreda, ki ga prekine revolucija. Življenje izobražencev ni več varno, ostane jim le beg v tujino, a tudi tu niso varni. Svoje politično delovanje Darej plača z življenjem, Sara izgubi razum. Spremno besedo je napisal Primož Šterbenc, ki nas ob koncu knjige seznani tudi z iransko islamsko revolucijo, da bolj razumemo dogajanje v Iranu, ki ga še vedno z zanimanjem in ogorčenjem spremljam v sedanjosti. Lepo in zahtevno branje, vredno truda! Hvala za dober izbor!«

 

 

 LITERARNI KROŽEK Povej, kaj bereš, povej, kaj misliš 2020/21

     Članice ter mentorica literarnega krožka smo na prvem literarnem krožku v sezoni 2020/21 določile program in vsebino naših srečanj. Zaradi razmer, v katerih se spreminja odprtost knjižnice in zaradi prepovedi srečevanj v živo, smo se odločile za malce drugačno izvedbo srečanj. Tako se namesto v živo družimo ob elektronskih sporočilih, preko klasičnih pisem ali v telefonskih pomenkih.

Oktobrsko in novembrsko druženje smo združile v branje ljubezenskega in erotičnega romana. Objavljamo nekaj mnenj. Zopet se vam oglasimo v januarju in vam želimo lepo in zdravo novo leto!

 

Na temo ljubezenski /erotični roman prebrala naslednja dela: Marco Missiroli,  Opolzkosti v zasebnosti in Zvestoba, Rafik Schami, Mračna plat ljubezni. Nobeden od naštetih se mi ne zdi samo ljubezenski ali samo erotični, pač pa se vsebinsko prepletajo.

Prve tri besede in misli, ki jih imam, ko preberem besede ljubezen, erotika, seks: romantična, zapeljiva, strasten.

Glede na to, da sem se že opredelila, da se mi nobeden od romanov ne zdi izrazit predstavnik ene ali druge stran, je bil najprej na vrsti romantični del in navijanje za srečen konec ljubezni. Vmes pa se je vrstilo začudenje in zgroženost ob sedanjem stanju v Siriji ter presenečenje in navdušenost nad globino in preciznostjo Missirolijevega  razmišljanja. Pri obeh Missirolijevih romanih menim, da jih je napisal zato, da bi obelodanil tudi del svojih  čustev, ki se človeku porajajo o zvestobi oz. v drugi knjigi o odraščanju in čustvovanju otroka.  Težko, da bi tako mojstrsko napisana premišljevanja črpal samo iz domišljije. V obeh so gotovo avtobiografski elementi. Schami pa je po mojem mnenju želel  v romanu prikazati tudi razmere v sodobni Siriji, kjer se je težko v kratkem času znebiti okov preteklosti in običajev, ki so vladali dolga stoletja ter prikazati koruptivnost in pohlep nove oblasti.

Erotika ni tabu tema za vse, kar pa bi težko opredelila z »generacijo«.  Kot tabu temo jo najdemo tako pri nekaterih najstnikih in pri srednji generaciji. Še najbolj – posebno zaradi vzgoje –  bi pričakovali pri starejših. Vendar prav lahko doživimo tudi presenečenje, ko je stopnja zadržanosti v razgovoru o erotiki ravno obratna – najbolj odprta starejša, potem srednja generacija in šele nato mladi.

Menim, da ženske bolj iščemo romantičnost in ljubezen, ki se nadgrajuje v erotiko. Moške pa najprej vznemiri erotika, iz katere pa se redko razvije tudi ljubezen. Kljub temu, da lahko res ljubijo ženo, jo varajo tudi zato, ker imajo strahospoštovanje do legalnih žena in z ljubico lažje neobvladljivo spustijo nagone iz vajeti.

Menim, da je pojavljanje tem ljubezni in erotike v medijih dobra, saj je eno in drugo del nas vseh in je dobro, da se prikažejo različni pogledi na to. Je pa potem  potreben kanček zdrave pameti, da se loči zrnje od plevela.

Ljuba

Prve tri besede in misli, ki jih imate, ko preberete te besede: ljubezen, erotika, seks?

Bilo je nekoč …

Kakšna čustva in misli je vzbudila v tebi ljubezenska in kakšna erotična zgodba?

Se je to dogajalo tudi meni?

Kaj meniš, da je vzrok, da je avtor napisal tak ljubezenski in tak erotični roman?

Ker se je to v resnici dogajalo, ali pa je želela, da bi se.

Je erotika še vedno tabu tema? Kako nanjo gledajo različne generacije?

Mogoče, ne vem.

Ali lahko ljubezen /erotiko definiramo po žensko in po moško? Je to smiselno? Kakšne so razlike, če so?

Jasno, saj vemo, da se moški in ženski možgani razlikujejo. Čustva pa tudi.

Ljubezen in erotika v medijih – dobre ali slaba?

Oboje. Odvisno od pričakovanj

Zelo sem uživala v ljubezenskem romanu Proti severnemu vetru.

Nuša

Besede in misli o ljubezni, erotiki in seksu: romantična predstava o ljubezni je precenjena in preveč poveličevana. Erotika in seks začinita ljubezen.

Najprej sem prebrala erotični roman On, kurba (avtor Borut Musar). Čeprav naj knjige ne sodim po platnici, sem jo izbrala ravno zaradi platnice, na kateri je del moškega telesa od dimelj do prsi, telo je izklesano z vadbo. Roman se začne in medias res, avtor nas takoj vrže v zgodbo/akcijo s predstavitvijo položaja glavne književne osebe Maksa. Pričakovala sem erotični roman, dobila že skoraj napol ljubezenskega. Avtor pravi, da je erotični roman napisal, ker je erotika na Slovenskem še vedno tabu in ni veliko romanov s to vsebino. Mislim, da je avtor želel pokazati, da je erotika lahko »zdravilo« za osamljene, ki nimajo nikogar za seks, ali pa za izprijene spolne prakse s partnerjem in še nekom, čeprav partnerju ni do tega.

Ljubezenski roman Turška strast (avtor Antonio Gala) me je zelo prijetno presenetil. Glede na naslov in sliko na naslovnici ga ne bi sama nikoli vzela s police, saj bi pričakovala tipičen posladkan ljubezenski roman s srečnim koncem. Težko mi je bilo opazovati, kako se glavna »junakinja« prav nič ne ceni. Roman je napisan v obliki dnevnika. Desi je namreč o svojem življenju pisala kroniko. Popisala je štiri zvezke. V romanu je veliko poetičnih zapisov o ljubezni, kakršne si Desi želi, a je ne najde ne pri možu ne pri ljubimcu. Težko ocenim vzrok za nastanek tega romana. Morda lahko iz romana razberemo, da za sožitje dveh ni potrebna usodna pretirana strast.

Erotika je prav gotovo še vedno tabu tema. O njej se težko pogovarjamo tako kot o vremenu, vrtu, rožah, politiki … Prav gotovo vzrok tiči v vzgoji. Zdi se, da je erotika še vedno zelo intimna zadeva. Morda je prav, da tako ostane – torej med dvema, ki jo doživljata skupaj. V javnosti si zelo hitro lahko obsojan zaradi morda neobičajne erotične prakse. V medijih je polno prikrite in tudi odkrite erotike. Po eni strani jo propagirajo (napol nage običajno ženske, zapisi in fotografije o popravljenih ženskih telesih, ponavadi zvezdnicah: ustnice, oprsje, zadnjica …), po drugi strani se zgražajo (neobičajne spolne prakse).

Vprašanje o ljubezni oz. erotiki po moško ali žensko me precej bega. Pred branjem romana Turška strast sem bila prepričana, da zagotovo obstaja razlika. Ramiro (Desijin mož) mi je odprl oči, da niso vsi moški za erotiko in spolnost. V družbi se večkrat omenjajo ženske, ki nimajo rade seksa. Pomembno je, da se v zvezi znajdeta dva, ki čutita podobno, ljubezen in erotiko, da se drug od drugega učita, kako se imeti rad, kako se ljubiti; kdaj, kolikokrat, na kakšen način pa naj ostane skrivnost vsakega para.

Blanka

Na naslovni strani romana Animal triste pisateljice Monice Maron je zapisana misel: »V življenju ne moremo zamuditi ničesar, razen ljubezni.« Ta misel me je spodbudila, da sem med več romani, ki jih je mentorica pripravila, izbrala ravno tega. Tudi sama mislim tako. Prava, iskrena ljubezen je nekaj najlepšega v življenju. Obstaja več ljubezni – ljubezen do partnerja, otrok, staršev … V romanu pa gre za ljubezen med poročenim moškim in samsko žensko. Tudi taka ljubezen je možna, vzrokov zanjo pa je veliko. Mislim, da je bila njuna zgodba pisateljici v pomoč pri prikazovanju spreminjanja države in časa, v katerem ljubimca živita, ključni del pa je zgodovina – 2. svetovna vojna, prva povojna leta v Nemčiji, vsakdanjik v vzhodnonemški diktaturi, padec berlinskega zidu. Ljubezen ima veliko moč, pomaga prebroditi mnoge težave, povzroča tudi bolečino, ne izbira pa starosti in tudi kombinacij po letih in spolu ne.

Erotiko vidim in čutim v slikah različnih slikarjev. Slikarji so ljudje z močno energijo, ki jo na svojstven način izražajo pri ustvarjanju. Erotika ni več tabu tema, jo pa ljudje še vedno sprejemajo na različne načine. Mlajše generacije bolj sproščeno, starejše bolj zadržano. Ne vem, če je med ženskami in moškimi bistvena razlika. Vsi nosimo v sebi čustva, le da jih ženske bolj pokažemo, kakor moški.

Zapise in pogovore o ljubezni in erotiki spremljam in se mi zdi prav, da se o tem piše in govori.

Prebrala sem roman Pekinška punčka (Chun Sue), necenzurirano pričevanje o odraščanju nove generacije. Roman je izšel pred petnajstimi leti in verjamem, da takrat ni bil čas zanj. Sedaj pa so se časi spremenili in jaz sem v romanu videla bistro in uporniško pubertetnico s številnimi vprašanji, na katera ji niso znali odgovoriti ne starši ne učitelji. V romanu nisem videla nič kaj erotičnega. Mladostno iskanje identitete pa je aktualno še danes.

Z zanimanjem sem prebrala esej Davorina Lenka z naslovom Praznina seksualnega pomena. Všeč mi je njegovo gledanje na spolnost v knjigi, v filmu ali seriji. Strinjam se z njim, ko zapiše, da je spolnost eden ključnih faktorjev naših življenj.

Leto 2020 se bliža koncu. Za vse nas je bilo turobno zaradi spremenjenih oblik življenja. Tudi članice literarnega krožka se nismo srečevale, a mentorica Simona se je trudila in nas povezovala v pisni obliki ali preko računalnika. Brale smo knjige po programu in v pisni obliki izražale svoja mnenja.

     Kristina

 

Elif Shafak

  1. 2020

     

Navdušenje članic nad družbeno kritičnimi romani Elif Shafak je bilo veliko, razpravljanje o temah, ki se jih pisateljica v romanih loteva, pa živahno. Širile smo naše poznavanje odnosov v družbi, se poglabljale v razumevanje političnih stanj, verskih nasprotovanj, socialnih razmer – tako v  polpretekli zgodovini, kot v sedanjosti.

Elif Shafak, izjemno razgledana, bistra in pogumna pisateljica se nas je s knjigami, ki smo jih prebrale, zelo dotaknila. V njih smo našle dobre vsebine za razmišljanje. Spraševale smo se tudi ali naključja v življenju so ali jih ni. Pravila v enem od romanov so vzeta iz življenja za življenje, voda življenja pa je ljubezen. Kakšne pa so lahko ljubezni? Pisateljica razmišlja tudi o razliki med vzhodom in zahodom, med moškim in žensko … V knjigi Čast zapiše: »Nikoli ne vemo, kaj pride jutri, ampak vedno začnemo nov dan z upanjem.« Zopet je bil lep večer, ki ga je Simona zaključila s predvajanjem dokumentarnega filma o pisateljici.

Kristina Hribar

Na srečanju smo spoznale pet romanov turške pisateljice Elif Shafak. Strinjale smo se, da je pogumna družbeno kritična pisateljica. Pritegnila nas je s svojim načinom pisanja in z vsebinami. Rdeča nit njenih zgodb so življenjske usode žensk različnih generacij ter pripadnikov armenskih, kurdskih in turških korenin. Branje njenih knjig je kar zahtevno, saj v posameznem romanu nastopa skupek raznolikih oseb v različnih časovnih obdobjih.

Manica Kočar-Kuhnert

Okoliščine so nanesle, da se je druženje z romani Elif Shafak podaljšalo za cel mesec, saj smo si njene romane vzele v branje že vnaprej – dokler ne preberemo vseh. Iz naših predstavitev in po ogledu dokumentarnega filma smo se prepričale, da je Elif Shafak resnično ena najpomembnejših pisateljic današnjega časa. Svojim bralcem daje poglobljeno znanje na različnih področjih sodobnosti in tradicije v vzhodni in zahodni kulturi. Socialna, sociološka, filozofska, verska in druga vprašanja obleče v zanimivo, ganljivo, včasih tudi zapleteno, težko doumljivo zgodbo. Zahteva strpnega, razumevajočega bralca, a ga zna pritegniti in nagraditi. In kaj je lepšega? Povejte!

Nuša Kukman

 

  1. novembra 2019 je potekalo srečanje članic literarnega krožka, ki je bilo »kriminalno« obarvano. Cel mesec smo namreč preživele s kriminalnimi romani Avgusta Demšarja.

 

Bil je pester večer. Pogovor je potekal ustvarjalno, sproščeno in zabavno. Simona in Ljuba sta izčrpno predstavili avtorja. Manici je bilo všeč, da pisatelj poglavja opremi s podnaslovi in te s tem takoj potegne v vsebino. Nuša je roman predstavila zabavno in nas s tem spravila v smeh. Mojca in Janja pa sta razložili, zakaj ju kriminalka ni navdušila. Sama od časa do časa rada preberem kriminalko, ker je to zame sproščujoče branje. Prebrala sem Olje na balkonu. Všeč mi je bila zaradi vsebine in hudomušnega odnosa med inšpektorjem Vrenkom in pomočnikom Breznikom. Večkrat sem se nasmejala pomočnikovi naivnosti, neizkušenosti in hkrati njegovi želji, da bi inšpektor opazil katero od njegovih ugotovitev. Še bom prebrala kakšno njegovo kriminalko.

            Kristina Hribar

           

Sproščujoče srečanje in razgiban pogovor o kriminalnih romanih Avgusta Demšarja, o detektivskih zgodbah v knjigah, filmih in na TV. Strinjale smo se, da so kriminalni romani zelo sproščujoče branje, ki nas spravi tudi v smeh. Jaz zelo rada berem take, v katerih najdem ne samo napeto zgodbo, ampak tudi družbenokritične elemente in ironijo.

            Manica Kočar Kuhnert

Brale smo kriminalne romane Avgusta Demšarja, ki ga nisem poznala. Izbrala sem Hotel Abazzia, ki pa me ni navdušil. Zgodba sama je zanimiva, zmotila so me mašila (materialni status kriminalistov, vzgoja otrok, Hirošima …) – morda pa nas hoče avtor izobraziti? Premalo napetosti, ki bi me pritegnile.

            Janja Vrbnjak

Izvedele smo veliko podatkov o žanru, spoznale 20 pravil pisanja kriminalke in predvsem pomembno dejstvo: ta zvrst literature pritegne predvsem bistroumne bralce. Torej ni presenetljivo, da se je večer iztekel v nadvse prijetno druženje.

            Nuša Kukman

 

 

Drugo srečanje v sezoni 2019/20 se je odvilo 28. oktobra 2019. Cel mesec smo preživele s poezijo Uroša Zupana in na srečanju smo si imele kaj povedati. Delile smo mnenja o njegovih različnih pesniških zbirkah, si ogledale njegovo recitacijo pesmi Večerni vlak.

           

 

Veliko smo si imele tokrat povedati o pesniku Zupanu (o njegovih esejih bomo, upam, govorile kdaj drugič), saj smo si izbrale različne zbirke njegovih pesmi. Vesela sem, da bo Ljuba postala nova članica skupine.

            Manica Kočar Kuhnert

Tako kot v preteklem letu ob Cankarju, se nam je v tem pesniškem večeru zgodil umetniški dogodek ob našem trboveljskem pesniku Urošu Zupanu: brez načrtovanja, brez režije, tako lepo, tako spontano. Gotovo bi avtor užival, ko bi nas poslušal.

            Nuša Kukman

Glede na to, da sem se bralnega krožka v Trbovljah udeležila prvič, je prekmalu, da bi si izoblikovala mnenje o delovanju le-tega. Za ta sestanek pa lahko povem, da mi je bil všeč, in sicer zaradi:

  • mentorica je že pripravila izbor knjig za naslednje branje,
  • jasno je bila opredeljena tematika oziroma področje,
  • vse udeleženke resno in odgovorno pristopajo k obravnavi gradiva in si potem lahko s smostojnim raziskovanjem o avtorju oz. njegovem delu ustvarimo širšo sliko.

P.s.: tudi prijazna dobrodošlica s pecivom in osvežilno pijačo je pridonesla k ugodnemu počutju.

            Ljuba Štrovs Štampfel

Urošu Zupanu, pesniku, čigar korenine izvirajo iz Trbovelj, smo posvetili literarni večer. Veliko lepih misli in besed smo povedali o njem. Da je izdal kar nekaj knjig poezije in proze, da je branje zanj sijoča veličastnost, da mu veliko pomeni preteklost in da velikokrat citira nam znane in neznane avtorje. Spoznali smo, da ni samo pesnik, ampak tudi prevajalec in da so njegove knjige prevedene v tuje jezike. »Da bi se jima razkril čudež branja«, je zapisal v enem izmed besedil in pri tem mislil na svoja otroka. Ta misel mi je zelo všeč in želim, da bi se to dogodilo vsem otrokom, ki že znajo brati.

            Kristina Hribar

Usoda jesenskega listja. Usoda človeka v tretjem življenjskem obdobju. Pa vseeno njegova duša je nežna, polna ljubezni do otrok, ženske, ljubezni. Živi, čeprav ve, se zaveda minljivosti.

Mojca Čuk

 

Prvo srečanje v sezoni 2019/20

Prvo srečanje v sezoni 2019/20 se je odvilo 23. septembra. Na njem smo začrtali program naših srečevanj in se pogovarjali o bralni znački za odrasle v naši knjižnici. Pogovarjale smo se o prebranih esejih in o tem, kaj je tematologija. 

           

Nedoumljivo napačno sem razumela počitniško nalogo. A vse se je srečno končalo in svojo predstavitev Maksimiljana sem zadovoljivo opravila. Predstavila sem ga po stripu Zorana Smiljaniča Meksikajnarji. Izbrale smo teme za nova srečanja in se sprehodile po seznamu knjig za bralno značko za odrasle, Beremo na kuolmkišti. Veselim se novih izzivov. Menotrica pravi, da bodo malo lahkotnejši od lanskih. Bomo videli.

            Nuša Kukman

Sestale smo se prvič v novem šolskem letu. Predstavile smo eseje, ki smo jih predelale poleti. Sama sem predstavila Pigmaliona, ki v bistvu predstavlja mit o tem, kako zapleten je odnos umetnika do lastne stvaritve (alegoričen prikaz razmerja med moškim in žensko, kipom, učenko …).

            Janja Vrbnjak

Zaključno srečanje literarnega krožka v sezoni 2018/19 in pogovor s Tadejem Golobom

KTS Trbovlje, 15. 4. 2019

»Najlepše, kar sem odnesel od pisateljevanja, so takšni večeri, kot je bil ta naš v trboveljski knjižnici. Pisatelji pišemo zaradi različnih razlogov, od notranje nuje do veselja nad samim pisanjem, veselja do ustvarjanja, ampak če ni odziva bralcev, sčasoma tega zagona zmanjka. Pogovor z vami mi je napolnil tovrstne baterije za vsaj še kakšno knjigo, in če se vam bo zdela zanimiva, se z veseljem še oglasim.

Svet bi bil lepši, če bi več ljudi bralo.«

Tadej Golob

Poezija

  1. 2019

Čeprav pride poezija na vrsto skorajda vsako leto, nam vedno prinese kaj novega. Pravzaprav se je nikoli ne naveličamo. Članice tokrat niso imele določenega čtiva, izbirale so same. Našle smo odtenke naših duš.

Topel, prisrčen večer je bil. Manca in Kristina sta bili zelo dobro pripravljeni. Simona je prebrala čudovite pesmi. Jaz s seboj nisem bila zadovoljna in bolj kot sodelujem kot član, bolj mi je všeč, da sem poslušalec in nič več.

  1. Č.

Bil je zelo lep, pesniško obarvan literarni večer. Vsaka od nas se je na svoj način poglobila v pesniške zbirke in ustvarjalce le-teh. Simona nam je najprej predstavila pesem kot posebno literarno zvrst. Glavne poteze pesmi so spevnost, ritmičnost in čustvenost. Vse to je še posebej prisotno v ciganski poeziji in poeziji nerazvitih ljudstev, ki jih je izbrala Manica. Vsaka od teh pesmi ima dušo, ciganske pripovedujejo tudi o življenju, ki teče. Marja nam je prikazala Karla Destovnika Kajuha kot pesnika izrednega duha, ki se je zavzemal za socialno vrednotenje ljudi in kljub mladosti dvigoval duh partizanov. Kot literat bi še veliko ustvaril, če ne bi umrl tako mlad. Janja je izbrala pesniško zbirko Ferija Lainščka ter zbirki Za vrati 309 in Poleti v svobodo Alda Ninovskega. Njegove pesmi vsebujejo spoznanje, da je naše življenje navkljub svoji krhkosti vseeno lahko lepo, čudežno in vredno življenja. Jaz pa sem se odločila za Toneta, Marka in Sašo Pavček. Tone Pavček mi je ljub zaradi spevnosti in pesmi, ki se nanašajo na meni tako ljubo Dolenjsko. Marka Pavčka je najbolj zaznamovala pesem Z vsako pesmijo me je manj. Pesmi Saše Pavček se te dotaknejo zaradi ljubezni, ki je večna sama po sebi.  In zopet je Mojca krasno zaključila večer. Recitirala je Gregorčičevo pesem Soči in to tako čustveno, kot zna le ona.

Vsako jutro preberem pesem – saj veste, Vinko Möderndorfer. Zares vsak dan besede razumem, stavkov ne. O, pač! Včasih razumem tudi stavek, tisto zaporedje besed, ko je na koncu pika, klicaj, vprašaj. Kaj pa podpičje? Še večji užitek je, če berem, da se v soncu kopljejo drevesa, potem pa mrzlično iščem, kam so se skrila gola telesa. Vem, da so. Sem pa zelo uživala ob branju pesniške zbirke Uroša Zupana Oblika raja iz leta 2011. Pesmi so pisane v prostem verzu. Prisotne so tudi rime, vendar neredno in neslišno. Delujejo kot pesnikov poskus, da bi se odrešil, da bi si vrnil telo brez bolečin, da bi si vrnil čas, ki je izgubljen.

Zelo raznoliko srečanje. Govorile smo o več pesniških zbirkah, ki so jih spesnili: 7 pesnikov, 2 pesnici in mnogi neimenovani. Zanimiva je bila Kristinina odločitev, da predstavi družino Pavček. Iz zbirke, ki jo je predstavila Janja, sem si izpisala:«Poezija, ki izvira iz srca, ima moč ozdravljenja.« Pesem pa daje tudi moč ljubiti, trpeti, se boriti, je o Kajuhovih pesmih rekla Marja. In moč spominjanja, je dodala Mojca, ko je občuteno odrecitirala Gregorčičevo Soči, ki jo je kot 12 letna recitirala namesto očeta. Srečanje je zaključila Simona, ki je poleg Möderndorferjevih pesmi prebrala tudi svoje.

  1. -K.

 

 

Literarni krožek Povej, kaj bereš, povej, kaj misliš, 28. 1. 2019

Ciril Kosmač, Pomladni dan

Anne Michaels, Ubežni delci

     

Branje maturitetnega gradiva, diskusija o temah, ki jih morajo obvladati maturantje s prehodom v zrelo obdobje, poglabljanje v svetove pred kratkim pretekle zgodovine, ki še ostajajo v naši zavesti – vse to so razlogi za uvrstitev Kosmača in Michaelsove med knjige, ki jih beremo na bralnem krožku.

Knjiga me spominja na osnovnošolska domača branja. Ciril Kosmač v Pomladnem dnevu opisuje življenje in usode ljudi, sorodnikov, sosedov iz svoje mladosti. Ko se po vojni po petnajstih letih vrne domov, podoživlja dogodke in razkrivajo se mu novi.

Brali smo dve različni, vsebinsko zelo lepi knjigi. Pomladni dnje roman oziroma pripoved o spominjanju; Ubežni delci prikažejo spominske drobce. Ciril Kosmač je slovenski pisatelj, ki ni spisal številnih knjig, a tisto, kar je prišlo spod njegovega peresa, je izredno premišljeno in dognano umetniško dejanje. In taka je pripoved Pomladni dan. Roman Ubežni delci pa se je Manice tako dotaknil, da ga je prebrala dvakrat in zanj navdušila tudi mene. Strinjam se z njo, da so v romanu izredno lepe pisateljičine primerjave in način opisovanja. Roman je presunljiv. Po njem so posneli tudi film, ki se ne konča tako žalostno kot knjiga in nakaže upanje, sonce.

Včasih je premalo časa in premalo prostora, da bi povedala oziroma zapisala vse, kar sem čutila ob branju kake knjige. Tako se mi je zgodilo, ko naj bi govorila o knjigi Ubežni delci kanadske pisateljice Anne Michaels. Ker sem bila tako prevzeta od te knjige, tudi nisem sodelovala v vnetem razgovoru Simona, Janje in Kristine o Kosmačevem Pomladnem dnevu. Res pa je tudi, da bi raje govorila o Trobenti in oblaku, saj je to moja najljubša Kosmačeva knjiga.

  1. -K.

 

 

Literarni krožek Povej, kaj bereš, povej, kaj misliš, 17. 12. 2018.

Knjiga mojega otroštva/mladosti.

Predlog za predstavitev knjige otroštva oziroma mladosti so dale članice same. Prav zanimivo je bilo videti in slišati, kaj smo brali v preteklosti, česa se spominjamo, kaj je zares ostalo v nas.

    

Prebrala sem Ostržka, knjigo, ki mi jo je mama poklonila za odlično spričevalo v osnovni šoli. Že takrat me je Ostržkova življenjska zgodba navdušila. Ponovno branje me je zopet popeljalo v svet otroštva, hkrati pa privedlo do spoznanja, kako prijetno je brati tudi mladinsko literaturo. Ostržek je mladinska mojstrovina, ki prikaže globoko človeško čustvo. Glede na različno starost so kolegice povedale veliko zanimivega o literaturi za otroke v preteklosti. Bil je čas, ko je bilo literature malo in so brali pravljice v nemškem jeziku ali pa so bili izjemni pripovedovalci starši. Mlajši kolegici sta se spominjali Cicibanove knjižice, n.pr. slikanice z naslovom Tika – taka, tika – taka, ali pa Muce Copatarice in pravljic na kasetah.

To pot nismo govorile samo o knjigah, zgodbah, pripovedih mojega otroštva, moje mladosti, ampak smo kar nekaj izvedele druga o drugi. Razpravljale smo tudi o tem, kaj danes berejo mladi. Bi brali Ostržka? Nušina ugotovitev: »Danes se o knjigah našega otroštva in naše mladosti pogovarjamo kar štiri generacije!« Tudi zaradi tega je naš bralni krožek super!

  1. -K.

Knjigo Mladost na krilih Helene Šmahelove sem brala, ko sem bila stara petnajst ali šestnajst let. Tudi zdaj občutki niso bili nič drugačni kot takrat. Razmišljanje najstnice mi je bilo že takrat blizu, podoživela sem njeno ravnanje in punca mi je bila (in mi je) zelo všeč. Jadralno letalo pa je od takrat zame nekaj čarobnega in želja poleteti z njim ostaja.

 

 

Literarni krožek Povej, kaj bereš, povej, kaj misliš, 26.11.2018

Slavenka Drakulič, Mileva Einstein. Teorija žalosti

Vladimir Pištalo, Tesla, portret med maskami

Literarizirana biografija nam uspe poleg resničnih dejstev pričarati življenja oseb tako, da nas v zgodbo te osebe potegne, kot bi brali roman. Z nami sta bila dva mojstra življenjskih zgodb, Vladimir Pištalo in Slavenka Drakulić.

 

Na tretjem srečanju literarnega krožka se nam je pridružila Janja, nova članica. Všeč ji je bilo, da o prebrani literaturi razmišljamo, izražamo svoje mnenje, primerjamo vtise in se le malo dotikamo vsebine, ker se z njo lahko seznani vsak sam. Tokrat smo se pogovarjali o Slavenki Drakulić in njeni knjigi Mileva Einstein, teorija žalosti ter knjigi Tesla, portret med maskami Vladimirja Pištala. Oba avtorja pišeta kvalitetno literaturo. Vladimir Pištalo razčlenjuje Teslovo osebnost in ponudi veliko misli za vsakodnevno razmišljanje. Roman interpretira tako, da bralec na koncu želi začeti na začetku. Zaradi odnosa Einsteina do Mileve smo bile v prvi polovici romana šokirane in jezne, v drugi polovici pa nas je prevevala žalost.

H.

Prebrala sem »od znotraj osvetljen, iluminiziran roman o Nikoli Tesli, kontradiktornem geniju, ki je bil opit sam s sabo, vedno pred svojim časom, bliskajoče neosebna sila.« Bilo je vredno truda (roman je zelo obširen), vtis ob prebrani knjigi je izjemen, pustil mi je veliko misli za vsakdanje razmišljanje. Vesela sem, da je isto delo po navodilu pisatelja kar dvakrat prebrala tudi Manca in roman osvetlila še s svojega zornega kota. Ostale članice so brale biografijo Mileve Einstein. Prikazale so jo tako dobro, da jo bom v kratkem gotovo prebrala. Mentorica pa nam je prebrala veliko zanimivih podatkov o avtorjih obeh knjig.

K.

Brale smo knjigi o Milevi Einstein in Nikoli Tesli. Dobro se mi je zdelo, da je Kristina uporabila oznako romaniziran – namesto literariziran. Z Nušo sva knjigo o Tesli brali podobno. Avtor Pištalo naju je s svojim načinom pisanja obe navdušil. Biografije o Milevi nisem brala, tako da nisem mogla sodelovati v zelo zanimivem pogovoru ostalih, ki so se dotaknile tudi problema, kako se odločati, če si ženska. Še o nečem sem razmišljala po krožku: včasih je treba povedati vsaj del vsebine, da lažje utemeljiš svoja občutja oziroma mnenja o prebranem.

Prvo srečanje v sezoni 2018/19 se je odvilo 24. septembra. Na njem smo začrtali program naših srečevanj in se pogovarjali o bralni znački za odrasle v naši knjižnici. Pogovarjale smo se o prebranih knjigah, sploh tistih, ki so nas čez poletje najbolj navdušile.

            Vedro razpoloženje, nova članica, dobro pripravljene članice. Veliko lepih misli, spominov, spoznanj.  M. Č.

            Voditeljica Simona odlično pripravila srečanje. Morda malce predolgo srečanje, a verjetno je prvič vedno tako. Vsebine zanimive, zame nove (tuji avtorji).  M. K.

            Vesela sem bila, da smo dobile zbirnik naših mnenj o srečanjih 2017/18, ki ga je pripravila mentorica Simona. Je preprost, učinkovit zbirnik z nekaj fotografijami. Je dokaz, da ne samo beremo, ampak da znamo tudi kaj napisati!  M. K. K.

            Srečanje po poletnih počitnicah je bilo prijetno. Vesele smo bile druga druge. Sprejele smo prtavila komuniciranja, celoletni program in se seznanile s knjigami za bralno značko. Poleti se mi je zelo vtisnila v spomin knjiga Umetnost (A. Roden). Kaj izraža umetnost? »Vse vrsteumetnosti izražajo čustva, ki jih ima človeška duša ob naravi, le izrazna sredstva so različna …«  K. H.

            Veselo in sporščeno začenjamo novo študijsko leto literarnega krožka. Dogovorile smo se, kaj bomo brale, koga povabile v goste. Seznanile smo se tudi z bralno značko za odrasle, ki nam ponuja v branje sodobno slovensko literaturo. Veselim se novih knjig, veselim se naših prijetnih srečanj.  N. K.