Postorino, Rosella:

Hitlerjeve pokuševalke v Volčjem brlogu

Da se je nacistični vodja Adolf Hitler panično bal, da bi ga nasprotniki zastrupili, je znano. Prav tako je znano, da je imel pokuševalce hrane, ki so pokusili vse jedi, preden so jih postregli njemu. A kako so ta pokušanja jedi dejansko potekala, ni vedel nihče vse do leta 2014, ko je spregovorila takrat 95-letna Margot Wölk, ena od pokuševalk hrane v Hitlerjevem Volčjem brlogu. Njena zgodba je pritegnila italijansko pisateljico Rosello Postorino. Na osnovi intervjuja in s pomočjo strokovnjakov, ki so poznali dogajanja v Volčjem brlogu, je napisala roman Hitlerjeve pokuševalke.

Glavna junakinja romana, Rosa Sauer, se po vpoklicu moža v vojsko preseli k njegovim staršem na podeželje v vzhodni Prusiji, na ozemlje današnje Poljske. Nekega jutra na vrata potrkajo SS-ovci in jo odpeljejo. Postane pokuševalka, skupaj s še devetimi dekleti mora trikrat na dan pokušati jedi, namenjene nemškemu voditelju.

A nikoli ne jedo z užitkom, saj so nenehno v strahu, da bi hrana lahko bila zastrupljena in bi bil to njihov zadnji grižljaj. Najbolj se vlečeta dve uri po vsakem obroku, ko morajo dekleta ostati v jedilnici, da bi videli, ali bo kateri postalo slabo.

»’Jejte,’ se je zaslišalo iz drugega kot sobe; zvenelo je nekje med vabilom in ukazom. Odprta usta, pospešeno dihanje. Oklevale smo. Nihče nam ni zaželel dober tek …«          

Med dekleti se razvijejo dinamični odnosi, prijateljstva in sovraštva, zamere in izdajstva. Ločujejo jih velike skrivnosti, od katerih je odvisno njihovo preživetje. V svojo skrivnost, ki jo skriva tako pred pokuševalkami kot pred moževimi starši, se zaplete tudi Rosa.

Zgodba literarne junakinje Rose nam  odpira številna vprašanja, kaj je krivda in sostorilstvo, ter kako lahko človeka spremeni bitka za preživetje.

 

Priporoča: Milanka Jordan