Nadia Murad: Zadnje dekle

 

Knjiga Nadia Murad, jazidskega dekleta iz sindžarskega pogorja v severnem Iraku, se dotakne vsakega, ki jo prebere.  Nadia, ki je danes najbolj prepoznavna predstavnica jazidske skupnosti  ni dovolila, da jo utišajo. Zoperstavila se je vsem oznakam, ki ji  je dalo življenje: sirota, žrtev posilstva, sužnja, begunka. S svojimi dejanji  je postala vodja jazidov, zagovornica žensk, nominiranka za Nobelovo nagrado in ambasadorka dobre volje Združenih narodov.

Nadia Murad se je rodila in odrasla v Koču v sindžarskem pogorju na severu Iraka, kjer je s svojimi brati in sestrami živela mirno življenje sredi jazidske skupnosti. Njene sanje o tem, da bi postala učiteljica zgodovine in odprla frizerski salon, so se končale  avgusta leta 2014, ko je Islamska država napadla Nadijino vas. Takrat enaindvajsetletno študentko so prisilili, da je gledala, kako so njeno mater in brate odvlekli v smrt, njo pa so si med seboj podajali borci Islamske države.

Z grozovito  izpovedjo Nadia Murad poziva mednarodno skupnost, pa tudi sleherneha posameznika k angažiranju za dobrobit vseh ljudi na tem planetu. Knjiga je  dokaz človeške volje po preživetju.

 

Priporoča: Robert Čop