Za nami je zanimiv oktober. Začeli smo ga s predavanjem Lenke Puh Do domačih vrtnin in samooskrbe s pomočjo učinkovitega vrtička v organizaciji ZLU in s sodelovanjem  Občine Trbovlje v okviru projekta LAS, „Trajnostno naravnana ureditev zunanjosti šole z urbanimi vrtički in fotoaktivnim tlakovanjem“. Tudi poetični in glasbeni smo bili, v sodelovanju z ZLU smo gostili Nusho Ilovar, kulturno ustvarjalko, od rojstva zaznamovano s cerebralno paralizo. Še en glasbeno literarni večer nas je pričakal, in sicer predstavitev poezije profesorja, mentorja, športnika in pustolovca Vasje Markiča v sodelovanju z Vanjo Prevolnik in Vido Vovk Pezdir. Na tretjem glasbeno literarnem dogodku v sodelovanju z ZLU  smo gostili Mirjano Šernek, slepo pesnico, ki je predstavila svoje delo in življenje. Na literarnem večeru, ki ga je vodila Irena Vozelj, je mag. Gregor Kaplan predstavil knjigo Vojna škoda na območju Slovenije v drugi svetovni vojni.  Srečali smo se tudi domoznanci, buklžurovci in člani literarnega krožka. V galeriji knjižnice je razstavljalo Društvo zasavskih klekljaric Srčevke. Oktober pa je tudi mesec, ko se začnejo računališki tečaji, tako da so bile jutranje ure posvečene izobraževanju obiskovalcev. Najmlajše smo razveselili s pravljičnimi uricami. Gašper Ovnik je prebiral Košarkarja Lipka, glasbeniki Glasbene šole Trbovlje so popestrili eno od glasbenih uric, dvakrat pa smo z najmlajšimi ustvarjali. Enkrat smo klekljali, drugič pa je bilo ustvarjanje namenjeno jeseni.

November je prinesel že pravo jesen, pa tudi številne dogodke, na katere vas vljudno vabimo. V knjižnici bomo imeli za gosta psičko Lio in njenega lastnika Igorja Fabjana, ki bo povedal, kako je po svetu potovati s psom. S Sanjo Lončar se bomo podali iskati zdravje, predavala bo o naravnih rešitvah za možgane. Prav tako bomo o možganih, točneje o možganski kapi, spregovorili na predavanju Sente Frol, dr. medicine. Pred tem predavanjem boste lahko spremljali tudi potek temeljnih postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja, z nami bo Območno združenje Rdečega križa Trbovlje. Zdravi bomo tudi z dr. Ostanom, ki bo predaval o tem, kako zdrav je zajtrk in ali ga smemo preskočiti. Na dan slovenskih splošnih knjižnic pride k nam cenjena igralka Milena Zupančič. Skupaj s piscem njene biografije, Tadejem Golobom, se bosta predstavila v kavarni DDT. Praznik splošnih knjižnic bomo obeležili še z dnevom brez zamudnine, bukvarno, modrimi mislimi in brezplačnim prvim vpisom v knjižnico. Kot vsak mesec se bomo tudi tokrat srečali člani literarnega krožka, domoznanske skupine in buklžurovci. V galeriji pa nas bodo spremljala dela članic in članov Relik-a.

Najmlajše vabimo na naše pravljične urice in ustvarjalnice. Srečali se bomo petkrat, še posebej bo zanimiva pravljična ura s pravljičarko in pisateljico Anjo Štefan. Sodelujemo tudi z Glasbeno šolo Trbovlje, vabimo pa tudi k reševanju naših literarnih ugank za najmlajše ter k izposoji igrač iz Igroteke.