Februarsko srečanje je prineslo pomenek o knjigah po lastni izbiri. Kako izberemo knjigo, ki bomo brali, kaj nas pritegne na knjigi, ali upoštevamo priporočila prijateljev, pogledamo na kakšen seznam, morda med najbolj prodajane knjige, morda pa nam odločitev o branju olajšajo tudi literarne kritike.

Naše marčevsko srečanje pa smo malce pomaknili v april. Tako smo se predzadnjič v tej sezoni srečali 12. aprila in po dolgem in počez pregledali literarno in filmsko ustvarjanje Vinka Möderndorferja. Seveda z razlogom. Pisatelj bo namreč naš gost na zaključnem srečanju in članice krožka imajo že vprašanja zanj.

Tema je bila knjiga po lastnem izboru. Kakšna raznolikost! Pogovarjali smo se o tem, kako izbiramo knjige. Knjige izbiramo, če hočemo zvedeti še več o nekem avtorju, ki ga sicer že poznamo, če nas zanima, kje se zgodba dogaja, izberemo tudi knjige, katerih pisec je bil nagrajen, pa zaradi priporočil v intervjujih z znanimi osebnostmi, izbiramo tudi novejše knjige. Zanimivo srečanje!

Manica Kočar Kuhnert

 

Pri knjigah po lastni izbiri san zanimajo vsebine, ki so biografske, ki opisujejo zanimive življenjske poti, socialno tematiko, knjige z literarnimi nagradami … Pomemben element pri odločitvi je tudi avtor, ki te usmeri v branje. Predstavila sem knjigo Richarda Flanagana Ozka pot globoko do severa. Zanimivo je bilo izvedeti, da se je pred pisanjem avtor pogovarjal z nekaterimi preživelimi pazniki v taborišču, ker ga je zanimalo, kako je mogoče, da se ljudle lahko tako nasilno in brez občutka krivde znašajo nad ljudmi.

Kristina Hribar