S projektom približujemo knjige in bralno kulturo starejšim, tako uporabnikom in članom Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje, kot tistim, ki to (še) niso, ter dvigamo prepoznavnost knjižnice v lokalni skupnosti in izpostavljamo njeno vlogo pri zadovoljevanju kulturnih, socialnih in intelektualnih potreb prebivalcev lokalne skupnosti. Člani literarnega krožka se v knjižnični čitalnici srečamo enkrat na mesec. Srečanja potekajo od septembra do aprila, prvo srečanje pa smo imeli v letu 2011.

In kaj pravijo o naših srečanjih člani krožka?

Prvo srečanje v sezoni 2017/18 se je odvilo 25. septembra. Na njem smo začrtali program naših srečevanj in se pogovarjali o poletnem branju. Člani smo, med drugimi knjigami po svojem izboru, brali Krasni novi svet Aldousa Huxleya.

Srečanje je bilo polno novih smernic glede poteka literarnega krožka. Pogovorili smo se tudi o nekaterih temah, ki naj bi jih imelo gradivo v tem šolskem letu. Polno novih informacij, ki te »potegnejo v vrtinec.« F.

Na našem prvem srečanju smo izvedeli veliko novih stvari: upoštevati bomo morali določena pravila, to pomeni, da bomo bolj disciplinirani in delavni, kot doslej. A pregovor pravi, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, zato upam, da bomo nekatere točke malo omilili, sicer ne bomo več tako zadovoljni in sproščeni. Všeč mi je letošnji program, ki je nastal deloma tudi ob predlogih naših članov. Z veseljem sem poslušala vodjo krožka, ki nam je izčrpno predstavila antiutopični roman Krasni novi svet in življenjepis avtorja. N.

Zanimiva razmišljanja o knjigi Krasni novi svet. In seveda dodatne informacije, ki jih je pripravila Simona. Škoda, da knjige nisem utegnila prebrati do srečanja, saj bi bilo moje mnenje drugačno od drugih. Knjiga mi je bila všeč in me je pretresla, vendar se mi zdi, da so še rešitve. Dobro se mi zdi, da smo sprejeli pravila komuniciranja. Ki jih bo treba prebrati pred vsakim srečanjem, saj nekatera zaradi zagnanosti kar pozabimo! M.

Od poletja smo se poslovili z lepo mislijo nanj. »Poletje je dotik soli, šum vetra, smeh otrok in mavrična sreča v srcu. Pogosto pa tudi pisarna od vzhoda do zahoda.« (Ajša Vodnik, menedžerka). Sodelovali smo pri oblikovanju programa za leto 2017/18. Razmišljali smo in se poglobili v roman Krasni novi svet, ki je v nas vzbudil pozitivne in negativne poglede nanj. N. je pripravila zelo dobro analizo knjige. K.

Drugo srečanje literarnega krožka se je v čitalnici oddelka za odrasle odvilo 23. oktobra. Naše srečanje smo navezali na pogovor o tem, ali raje beremo knjige ali gledamo filme. Brali smo tri slovenske romane, po katerih so bili posneti tudi filmi: roman Draga Jančarja Zvenenje v glavi, Petelinji zajtrk Ferija Lainščka in Cvetje v jeseni  Ivana Tavčarja.

Knjige se nas v vsakem življenjskem obdobju dotaknejo drugače. Ko smo starejši, se bolj poglobimo v osebe in dogajanja v knjigi. Slovenci imamo odlične pisatelje in odlične igralce, zato je primerjava zanimiva. Ni potrebno, da je igralec lep, zapomnimo si ga po dobri vlogi. Všeč so nam bili prebrani romani in ogledani filmi. Razmišljali smo tudi o tem:

Ali je kritičnost, pravičnost … prisotna v stanju zaljubljenosti, oziroma v ljubezni (Petelinji zajtrk)?

Ali je uresničljiv stavek iz knjige v Cvetje v jeseni, »Mož in žena za vse življenje«.

Ali lahko moško telo nadomesti žensko telo (Zvenenje v glavi)?

Odgovori so bili zanimivi in različni.

Zanimive so naloge, ki jih dobimo za predstavitev prebranega, npr. predstavitev prebranega in predstavitev avtorja, kakšna je razlika med branjem romanov in esejev, branje spremne besede.  K. 

Tema knjiga – film je bila dobro izbrana tudi zato, ker smo se pripravljali v dvojicah. Tako so bili naši razgovori še bolj zanimivi. Pa Simonina provokativna vprašanja tudi. Skoraj nismo zmogli najti odgovorov nanja. Ker je bila moja tema Lainščkov in Naberšnikov Petelinji zajtrk, moram povedati, da me je bolj navdušil in prevzel Naberšnikov Šanghaj, posnet po Lainščkovem romanu Nedotakljivi. M.

  1. novembra 2017 smo se člani literarnega krožka srečali tretjič. Pod drobnogled smo vzeli eseje, točneje Rožančeve nagrajence. Takole sta o srečanju zapisali dve članici:

            Tema esej in Rožančevi nagrajenci je bila dobro izbrana. Vsaj zame. Poleg vojnih romanov in knjig o vojnah imam zelo rada eseje. Jovanovićevi v knjigi Svet je drama so me navdušili, saj so zelo osebni, angažirani in aktualni, pa zbadljivi in ironični. M.

            Na literarnem večeru, posvečenem eseju, smo predstavili osebni pogled na prebrane eseje. Zelo dobro smo se poglobili v eseje Dušana Jovanovića, Alojza Ihana in Ifigenije Simonovič, jih analizirali, primerjali in ugotovili, da so eseji zahtevna literarna zvrst in da jih pišejo ljudje, ki imajo široko razgledanost. Jaz sem prebrala eseje Konci in kraji Ifigenije Simonovič. Zelo so mi bili všeč in jih priporočam v branje tudi drugim. Avtorica nas v njih, med drugim, opozori na komunikacijsko vez med ljudmi. Pravi, da se ji komunikacija zdi skoraj tako nujna kot zrak – brez zraka umreš, brez komunikacije pa si mrtev.

            Lepi sta tudi misli Dušana Jovanovića, ki ju je izbrala kolegica:

Prazno ime nam je dano, napolnimo ga s svojimi dejanji.

Ni greh, če česa ne znaš in ne zmoreš, narobe je, če tega ne priznaš.

            Simona nam je podrobno predstavila bibliografijo Marjana Rožanca in nas seznanila še z nekaterimi esejisti. K.

Decembra 2018 smo se v čitalnici srečali člani literarnega krožka, pomenkovali pa smo se o knjigah, ki na osnovi filozofije in psihologije razlagajo duhovnost. Duhovnost je širok pojem, vsak od nas ga dojema drugače, zato je bilo srečanje polno razmišljanj in različnih pogledov. Članice literarnega krožka so po srečanju svoje vtise strnile takole:

 

Zadnje srečanje v koledarskem letu naj bi bilo bolj lahkotno, vendar smo se kar resno posvetili duhovnosti v psihologiji in filozofiji. Vsebine knjig, ki smo jih prebrali, smo dojeli zelo različno: od popolne odklonitve do navdušenja, treznega poročanja in nedokončanega branja. Izvedela sem veliko novega, lepega, koristnega in dobila spodbudo za branje te zvrsti. N.

 

Tudi duhovnost v psihologiji in filozofiji je tema, ki si zasluži branje in pogovor. O tem je tekla beseda na literarnem srečanju. Kolegice, članice literarnega krožka, so odlično predstavile prebrano, dodale svoje vtise in poglede na pridobljena spoznanja. V Učbeniku življenja Martina Kojca je veliko napotkov, ki ti pomagajo pri težavah, na katere naletiš v življenju. Potem Simona vpraša: »Je sreča stanje ali pojem?« Sreča je stanje! K.

 

Tema duhovnosti v psihologiji in filozofiji me je napeljala, da sem ponovno poiskala nekatere knjige (npr. d`Holbachovo Razkrito krščanstvo) in zapise o budizmu in zen filozofiji. Prebirala sem izreke in misli, ki jih imam v knjigah moje knjižnice, ki so mi posebej ljube in v svojih različnih zapiskih. Na vprašanje, ki nam je bilo postavljeno (Kaj nam pomeni beseda duhovnost’) bi lahko odgovorila z razlago iz SSKJ: «Duhovno, duševno življenje človeka.« Vendar mi več pomeni in pove beseda preizpraševanje. Tudi izpraševanje samega sebe in drugih. Iskanje odgovorov, ki jih sprejmem, če jim lahko pritrdim … M.

 

Januarsko srečanje članov literarnega krožka smo posvetili biografijam in avtobiografijam ljudi, ki delujejo na področju umetnosti, kulture. Članom je bil tako na voljo širok izbor del, sami pa so se odločili, po notranjem občutku in glede na svoje želje, koga od zanimivih ljudi bodo predstavili.

 

Zanimivo srečanje! Pri biografskih in avtobiografskih knjigah smo izbrali različna umetniška področja: glasbeno (s kakšnim žarom je Nuša govorila o Rubinsteinu!), gledališko, filmsko, baletno. Edi pa je skoraj v verzih predstavil Ano Dimnik, ki se je zavzemala za slovenščino. Kar nekaj misli smo si povedali – seveda izposojenih od ustvarjalcev, ki smo jih predstavljali.

Država, ki nima glasbe, bo propadla. Pomanjkanje svobode je pekel. Ljubite se, ne vojskujte se! (M.)

 

Izbrala sem knjigo Soigralci Poldeta Bibiča, nosilca Borštnikovega prstana in prejemnika številnih nagrad. Ta knjiga prikazuje življenja avtorja in njegovih prijateljev, soigralcev, v obdobju po 2. svetovni vojni ter do konca 20. stoletja. Zelo spoštujem naše igralce in njihovo delo. Zaradi njih je slovenska beseda še bolj dragocena in slovenski jezik še bolj cenjen. (F.)

 

Kako zanimivo! Predstavili smo popolnoma različne osebnosti: glasbenika, slovensko mater, plesalca in režiserja, gledališkega igralca in filmsko igralko. Včeraj, danes, jutri Sophie Loren je lepo napisan roman, v katerem spoznaš, da je pot do uspeha naporna in polna vzponov ter padcev. Knjigi so dodane fotografije iz življenja igralke. Zapiše, da fotografije dišijo po življenju in te popeljejo na potovanje po času in da čas lahko tudi spremeni hitrost, se napolni s temnimi mislimi, postane grenak. V knjigi pove tudi, da se bolečinam v življenju ne moremo izogniti, lahko pa jih rešimo.

Za naslednjo predstavitev knjige nam je Simona pripravila vprašanja, ki nas bodo usmerila, ne toliko v vsebino, pač pa v razmišljanje o osebnem kriteriju za izbor knjige, vzroka za branje, zakaj je bila knjiga dobra, o priporočilih zanjo, o kritiki … (K.)