Bogdan Barovič se je rodil v Trbovljah 31. 7. 1955. V Trbovljah je obiskoval Osnovno šolo Ivana Cankarja in Ekonomsko srednjo šolo. Po izobrazbi je ekonomist, obiskoval je VEKŠ v Mariboru. Vseskozi je bil razpet med otroškimi in mladostnimi željami: biti igralec, slikar, novinar, pisatelj. Dolgo časa je bil gledališčnik, igralec v gledališču Svoboda Center in Svoboda II, član Mladinskega gledališča Trbovlje. Tu je odigral, med drugimi, vloge v predstavah Hlapci, Talec, Ljubljanska komedija. Pot ga je zanesla na RTV Slovenija, kjer je opravil avdicijo in bil izbran pod drobnogledom strokovnih sodelavk Ane Mlakar in Ajde Kalan med več kot sedemsto kandidati. Na RTV Slovenija je bil zaposlen kot urednik v uredništvu razvedrilnega programa, scenarist, režiser, voditelj, avtor. Dolga leta je bil zaposlen tudi na trboveljskem radiu. Kot voditelj, režiser in realizator je deloval v različnih televizijskih hišah (Pop TV, A Kanal, TVT, VTV …). Vodil in povezoval je več kot sto prireditev po Sloveniji.

Slikarstvo ga privlači od otroštva. Je slikar samouk že skoraj 30 let, pripravil je 140 samostojnih razstav. Še posebej je ponosen na to, da je, tako po udeležbi, kot starosti, med najstarejšimi udeleženci najstarejšega slikarskega ex tempora Piran.

V zadnjih letih je izdal dva romana s kriminalno tematiko in se zapisal med pisatelje.  

Tudi politična pot mu ni tuja, osem let je bil župan Občine Trbovlje in dvanajst let poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije.

V mladih letih je bil član Plavalnega kluba Rudar, Rokometnega kluba Rudar Trbovlje (mladinska ekipa), Atletskega kluba Rudar Trbovlje (mladinec, tek na kratke proge), Karate kluba Tika Trbovlje (prej Karate klub Trbovlje).

Bogdan Barovič je bil nagrajen s številnimi priznanji in zahvalami za dobrodelno vključevanje in dobrodelne prispevke na socialnem in bolniškem področju.

Danes je invalidsko upokojen, aktiven pa je na likovnem in pisateljskem področju.

 

BOGDAN BAROVIČ PRIPOROČA

 1. Barovič, Bogdan:Barabe živijo dolgo
 2. Barovič, Bogdan: Tudi barabe umrejo, mar ne
 3. Cankar, Ivan: Hlapci
 4. Charriere, Henri: Metulj
 5. Drašković, Vuk: Nož
 6. Dumas, Alexandre: Grof Monte Cristo
 7. Finžgar, Franc Saleški: Pod svobodnim soncem
 8. Hemigway, Ernest: Starec in morje
 9. Hugo, Victor: Nesrečniki

BOGDAN BAROVIČ PRIPOROČA

 1. Jurčič, Josip: Domen
 2. Kirst, Hans Hellmut: Noči dolgih nožev
 3. May, Karl: Vinetou
 4. Milčinski, Fran Ježek: Butalci
 5. Miller, Henry: Rakov povratnik
 6. Nesbø, Jo: Snežak
 7. Patterson, James: Alex Cross
 8. Pavček, Tone: Domu in rodu
 9. Prešeren, France: Poezije
 10. Puzo, Mario: Boter
 11. Waller, Robert James: Mostovi Madisona