Maša Jazbec se je rodila v Trbovljah. V Trbovljah je tudi končala srednjo ekonomsko šolo. Umetniško pot je začela v Društvu Revirskih Likovnikov Trbovlje – RELIK pod mentorstvom mag. Zorana Pozniča. Medtem je vpisala in končala študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Z magistrskim študijem novomedijske umetnosti je nadaljevala v Linzu, Avstrija, na Univerzi za umetnosti in industrijsko oblikovanje (Kunstuniversität Linz). Je ustanovna članica Vizualne alternative Trbovlje – V.A.T. V okviru magistrskega študija je opravila študijsko izmenjavo na IAMAS (Institute of Advance Media Arts and Science) na Japonskem. Po končanem magisteriju zaključuje doktorski študij na Univerzi v Tsukubi na Japonskem. V okviru doktorskega študija je opravila inženirsko rezidenco na prestižnem raziskovalnem inštitutu ATR (Advanced Telecommunications Research Institute International), v laboratoriju Profesorja Hiroshija Ishigura, v Kyotu na Japonskem.

Od leta 2009 aktivno sodeluje z Delavskim domom Trbovlje pri vodenju programa Trbovlje Novomedijsko mesto. V okviru mednarodnega festivala novomedijske kulture Speculum Artium je v Trbovlje pripeljala mnoge ugledne umetnike, znanstvenike in profesorje. Med njimi velja izpostaviti Prof. Hiroshija Ishigura, premierno predstavitev humanoidnega robota ASIMO v Sloveniji, STELARCA, in direktorja Ars Elektronice Gerfrieda Stockerja.

O svojem delu pravi, da je zgodovina človeštva hkrati tudi zgodovina neskončne želje po napredovanju nas, kot posameznikov, in družbe kot celote. Zadnja leta se ukvarja z znanstveno-umetniškimi raziskavami in projekti, predvsem na področju robotike kot platforme za raziskovanje človeka, in življenja nasploh. Raziskave brisanja meja med narejenim in rojenim, med naravnim in umetnim, med človekom in robotom aplicira v resničnost v obliki umetniško-znanstvenih instalacij/postavitev, ki se nanašajo na ključno vprašanje, kaj je človek in kako ga raziskati s pomočjo tehnologije. Vse to jo vodi v razmišljanje, kaj pomeni biti človek na začetku 21. stoletja.

Z umetniškimi deli se je predstavila na novomedijskih festivalih po Sloveniji (Speculum Artium, MFRU, Kiblix, Sonica, ArtStays) in tujini (Ars Elektronica, Athens media art festival, Lab30, Tsukuba media art festival, ISEA).

O svojem delu je predavala na University of California Los Angeles – Design Media Arts Department, School of Integrative and Global Majors Tokyo forum, Rhizomatiks research – Flying Tokyo event, Large space Tsukuba opening symposium, Rikkyo University Tokyo, Sonica Artist Talk, TEDx Trg svobode.

Svoje raziskave je predstavila na znanstvenih konferencah, kot so CHI – Computer Human Interactions 2016, Consciousness Reframed 2016, ISEA 2017, Human robot Interaction 2017, Systems Man and Cybernetics 2017.

 

MAŠA JAZBEC PRIPOROČA !

Andrejev, Leonid: Črne maske

Asimov, Isaac: Golo sonce

Asimov, Isaac: Jeklene votline

Asimov, Isaac: Robot Visions

Berteaut, Simone: Edith Piaf

 Boulle, Pierre: Opičji planet

Broackes, Victoria in Marsh, Geoffrey: David Bowie is

Bukowski, Charles: Pesmi

 Dawkins, Richard: Sebični gen

Dawkins, Richard: The blind watchmaker

 

Dick, Philip K.: Ali androidi sanjajo električne ovce

Gibson, William: Nevromant

Goethe, Wolfgang: Faust

Harari, Yuval Noah: Sapiens: kratka zgodovina človeštva

Huxley, Aldous: Krasni novi svet

Jostein, Gaarder: Zofijin svet

Kosovel, Srečko: Izbrane pesmi

Lynch, David: Kako ujeti veliko ribo

Strugacki, Arkadij in Boris: Piknik na robu ceste

Zlobec, Ciril: Biti človek